Logo-Glas

DOBOJ: Održana Izvještajno-izborna Skupština Udruženja penzionera

20. Juna 2019.

DOBOJ – Udruženje penzionera grada Doboja održalo je Izvještajno-izbornu Skupštinu, kojoj su prisustvovali predsjednik penzionera Srpske Rade Rakulj i predstavnici Gradske uprave.

Na Skupštini je predstavljen jednogodišnji i četverogodišnji izvještaj o radu Udruženja dobojskih penzionera. Ponosni su na mnogobrojne aktivnosti koje sprovode, u cilju da svoje članstvo edukuju o važnim društvenim temama, ali i novčano pomognu kada im je to potrebno. Prije sedam godina formirali su kasu uzajamne pomoći, iz koje dobojski penzioneri pozajmljuju najčešće za plaćanje režija, ogreva i odlazak na banjska liječenja.

-Svojim ličnim sredstvima učešćem u kasi uzajamne pomoći omogućili smo da naši članovi mogu svaki mjesec dizati pozajmice u iznosu koji zavisi od visine njihove penzije, odnosno od toga koliko im se odbija za kasu uzajamne pomoći. Imamo penzionera koji sada dižu i do 3000 KM sredstava iz kase. Sredstva koja se uzmu iz kase vraćaju se u 10 rata, bez kamate, plaća se samo provizija od 2%. To je zaista, jedna naša velika aktivnost, koja je od velike pomoći penzionerima. U zadnje dvije godine penzioneri su preko udruženja obezbijedili preko 2.000 tona uglja za ogrev. Trudimo se da riješimo i pitanje vezano za nabavku drveta za ogrev. Nadamo se da ćemo uz pomoć lokalne zajednice i Udruženja penzionera RS, odnosno preko predsjednika Rakulja, pokušati uspjeti riješiti i taj problem – izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera grada Doboj.

Pomoć u radu ovom Udruženju pruža i lokalna zajednica. U saradnji sa dobojskim penzionerima nastoje da nekadašnji Dom penzionera, koji trenutno služi kao alternativni smještaj izbjeglim i raseljenim licima, vrate staroj namjeni

-Mi očekujemo da će sa izgradnjom objekta za smještaj izbjeglica u dobojskom naselju Bare, ovaj objekat od strane Vlade Republike Srpske biti vraćen Gradu Doboju na upravljanje i našim penzionerima, gdje ćemo im omogućiti mnogo bolje uslove za smještaj i ugodno stanovanje – rekao je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Više od 50 odsto penzionera nema dovoljno za život, kaže prvi čovjek srpskih penzionera Rade Rakulj. Ističe da se broj penzionera iz dana u dan povećava i da ta cifra već prelazi jednu četvrtinu stanovništva u Srpskoj. Početkom godine vladajući su ih počastili sa povećanjem od oko 2 odsto. Do kraja godine mogla bi da padne još koja povišica.

-Imali smo povećanje penzija za 2 odsto u januaru mjesecu, sada ćemo opet u narednom mjesecu imati povećanje za 2 odsto isto, a očekujemo da ćemo do kraja godine imati još jedno takvo povećanje. Posebna garancija zato je naša strategija koja je bila u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koja podrazumijeva poboljšanje životnih uslova naših građana starije dobi. Mi ćemo na tome insistirati i očekujemo da naša strategija bude usvojena negdje u septembru ove godine – izjavio je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Dobojski penzioneri birali su i novo rukovodstvo. Odlučeno je da ih i dalje predvodi Rajko Gligorić. Ovim izborima, predhodili su oni po mjesnim organizacijama. Dobojsko područje broji 10.431 penzionera, od toga 7.650 su članovi Udruženja.

(IZVOR: RTV Doboj)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA