Logo-Glas

DOBOJ: Otvorena izložba “SAD u štampi BiH do početka Velikog rata”

9. Novembra 2018.

Добој - изложба "САД у штампи БиХ доDOBOJ
– Izložba “SAD u štampi BiH do početka Velikog rata”, na kojoj su izloženi digitalizovani članci domaće štampe u periodu od 1866. do 1912. godine, tokom perioda turske i austrougarske uprave, otvorena je danas u Doboju.

Izložbu je organizovao “Medija centar” iz Sarajeva, čiji je direktor Boro Kontić rekao novinarima da izloženi članci govore kako se iz BiH gledalo prema SAD kao dalekoj zemlji – zemlji bizarnosti i velikih uspjeha, ali i o tome kako su tadašnji ljudi posmatrali svijet oko sebe.

Добој - изложба "САД у штампи БиХ до– Izožba počinje jednim spoljnopolitičkim tekstom o odnosima velikih sila, iz 1866. godine. Kada to čitate gotovo da ne vidite razliku šta se danas objavljuje o geopolitici i velikim silama. Izložba se završava poezijom Volta Vitmana koju je preveo tadašnji gimnazijalac sarajevske Velike gimnazije Ivo Andrić, koji će 50 godina kasnije dobiti Nobelovu nagradu za književnost – izjavio je Kontić.

On je naveo da se u člancima nalaze i mnogi detalji koji opisuju običnog čovjeka, ali i oglasi i reklame tadašnje nove industrijske preduzetničke klase.

Kada je riječ o tadašnjoj čitalačkoj publici, Kontić je istakao da je prema popisu iz 1910. godine na prostoru BiH gotovo 90 odsto stanovnika bilo nepismeno.

Добој - изложба "САД у штампи БиХ доČlanke je kreirao digitalni arhiv “Medija centra”, a izložba je otvorena do 16. novembra u Američkom kutku Doboj.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA