Logo-Glas

DOBOJ: Otvorena obnovljena zgrada pravosudnih institucija

12. Septembra 2017.

Добој - свечано отворена зграда прDOBOJ
– U Doboju je danas svečano otvorena zgrada pravosudnih institucija, za čiju je obnovu nakon oštećenja u poplavama 2014. godine EU izdvojila 715.000 evra.

U obnovljenoj zgradi smješteni su Okružno tužilaštvo, Okružni sud, Privredni okružni, te Osnovni sud.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je novinarima da je ovaj projekat dio šireg paketa pomoći od 20 miliona evra EU, u okviru podrške jačanju vladavine prava BiH, da bi se sanirale zgrade sudova i tužilaštava širom zemlje.

Vigemark je istakao da su dobro opremljene i funkcionalne prostorije pravosudnih institucija neophodne za njihovu profesionalnost, efikasnost i nezavisnost, ali i vladavinu prava.

On je najavio da će za mjesec dana biti obilježen i završetak radova na obnovi objekata pravosudnih institucija na području Banjaluke.

Добој - свечано отворена зграда прPredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija zahvalio je Delegaciji EU u BiH, vladama Norveške i Švedske, kao i drugim organizacijama za učešće, te na novčanoj i pomoći u opremi tokom rekonstrukcije pravosudnih institucija u BiH, koje su pretprjele štetu od poplava 2014. godine.

Tegeltija je istakao da su, zahvaljujući sistemu IKT, nakon uništavanja manuelnih upisnika u poplavama, dokumenti sačuvani u elektronskoj formi.

Glavni tužilac u Okružnom tužilaštvu u Doboju Željka Radović rekla je da su obnovom zgrade stvoreni bolji uslovi za rad, među kojima su i nove prostorije – soba za prepoznavanje lica, oprema za maloljetnike, tonsko i audio snimanje, koje su obezbijeđene donatorskim sredstvima.

Ona je podsjetila da je u poplavama stradala sva arhiva, ali i otvoreni predmeti u pisarnici, koji su najvećim dijelom rekonstruisani.

Prema njenim riječima, nije bilo štete u istragama, a svi otvoreni i zatvoreni predmeti su ubrzo dostavljeni iz VSTS BiH.

Добој - свечано отворена зграда прSvečanosti u Doboju su prisutvovali i pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec, predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Vesna Antonić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, kao i druge zvanice.

Sanacija zgrade u Doboju počela je lani u julu, a radovi su završeni u istom mjesecu ove godine.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA