Logo-Glas

DOBOJ: Otvorena rekonstruisana pumpna stanica Rudanka

6. Novembra 2019.

DOBOJ – U naselju Rudanka kod Doboja svečano je otvorena rekonstruisana pumpna stanica. U ovaj projekat Grad Doboj i UNDP uložili su preko 700 hiljada maraka.

Rekonstrukcijom pumpne stanice Rudanka prošireni su rezervoaarski kapaciteti vode sa 70 na 450 kubnih metara. Zastarjela hidromašinska i elektro oprema je zamijenjena novom. Realizacijom ovog projekta riješeno je dugoročno snabdijevanje grada vodom.

-Na ovom mjesto će se dopremati voda sa izvorišta u Osječanima i dalje distribuirati prema gradu. Prema nekim istraživanjima koja su vršena prije 1990. godine, a koja se i danas intezivno vrše, na lokalitetu Osječana nalaze se ogromne zalihe i količine pitke vode. Međutim, taj projekat je sam po sebi skup i prema predračunu njegova vrijednost je oko 25 miliona maraka. Iduće planske godine ćemo otvoriti izvorište u Pridjelu i gore prema istraživanjima postoje kapaciteti od 50 litara vode po sekundi, što je sasvim dovoljno za nekih 10 do 15 godina u pogledu proširenja i razvoja grada kako ide ovim tempom – izjavio je Ognjen Mitrović, direktor Vodovod a.d. Doboj.

Ovaj projekat podržan je od Gradske uprave kroz projekat opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja koji podržava i finanisra Vlada Švajcarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

-UNDP je bio partner u ovom projektu i zajednički smo u rekonstrukciju i vanjsko uređenje ovog objekta, kao i za nabavku kompletno nove opreme uložili preko 700 hiljada maraka. Mi nećemo stati ovdje, sledeća je na redu pumpna stanica Rajčinovac za koju ćemo već od januara mjeseca zajedničkim naporima naći finansijsku konstrukciju i krenuti u potpunu rekonstrukciju. To nam daje sigurnost da će grad Doboj biti redovno snabdijevan sa pitkom vodom – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

-Konkretno u ovaj projekat je uloženo 247.000 KM. U naredni projekat ćemo uložiti negdje oko 150 hiljada maraka. Pored toga ima još i dodatnih grant sredstava koja su se ulagala zajedno sa Gradom Dobojem u ekonomski razvoj. To je otprilike 80 hiljada maraka koje mi ulažemo, a najmanje toliko i Gradska uprava Grada Doboja. Plus tu ima i bespovratnih sredstava koja smo odvojili za rad Vodovoda u smislu nabavke opreme i materijala koji bi pomogao njihov daljnji rad. Ono što mi hoćemo da uradimo jeste da zajednički dignemo rad kako Vodovoda, tako i Gradske Uprave, kako bi cjelokupna javna uprava na neki način stekla određen poboljšan rad u smislu pružanja javnih usluga, te na taj način se kandidovala za dodatna sredstva – izjavio je Goran Štefatić, menadžer MEG projekta opštinskog okoliša i ekonomskog upravljanja.

Pored užeg dijela grada, vodom sa izvorišta Rudanka snabdijevaju se naselja Rudanka, Velika i Mala Bukovica, Lipac, Pridjel, Poljice i Svjetliča. Pumpna stanica u Rudanci izgrađena je prije četrdesetak godina i ovo joj je prva puna rekonstrukcija.

(IZVOR: RTV Doboj)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA