Logo-Glas

PDP DOBOJ: Posvetiti se rješavanju demografskog problema i pronatalitetnoj politici

15. Marta 2019.

DobojDOBOJ – Demografski problem jedno je od ključnih pitanja za opstanak i napredak Doboja, ali i cijeli Republike Srpske, ističu iz dobojskog PDP-a. Gradski odbor ove stranke aktuelizovao je ovo pitanje kroz rad svojih predstavnika u organima grada.

Iz dobojskog PDP-a kažu da su krenuli sa realizacijom svojih četrnaest mjera populacione politike za grad Doboj koje su, kako ističu, pažljivo kreirali.

– Posljednjih godina svjedoci smo velikih migracionih kretanja, odliva reproduktivne radne snage, kao i smanjene stope nataliteta. Dolazimo do nespornog zaključka da je natalitet temelj ekonomskog razvoja, dok bi pronatalitetna politika predstavljala strateško pitanje. Pri analizi stanja ciljnih grupa za potrebe ovog dokumenta ekspertizu su obavila lica koja raspolažu metodološkim i sadržajnim znanjem o problemu. Zamisao je da se demografski problem rješava kroz ovaj dokument koji podrazumijeva mjere koje se mogu sprovesti na nivou lokalne zajednice, a ne zahtijevaju prevelika finaksijska sredstva – kaže Olivera Nedić, predsjednica Foruma žena dobojskog PDP-a.

Nedićeva dodaje da su u proces izrade ovog dokumenta uključivali “i one kojih se taj problem i ta politika najviše tiču, kako one koji je kreiraju i izvode, tako i one na koje se odnosi”.

Slobodan Vasiljević, odbornik ove stranke u lokalnoj skupštini, kaže da rad i zalaganje na polju pronatalitetne politike već daju pozitivne rezultate.

– U fazi usvajanja budžeta grada za 2019. godinu PDP je predložio set mjera koji se odnosi na pronatalitetnu politiku. Gradska vlast je našla razumijevanje i na naš prijedlog za tekuću godinu uvećala dio budžeta koji se odnosi na porodicu, omladinu i djecu sa 100 na 200 hiljada maraka, što smatramo vrlo pozitivnim, pa s pravom možemo reći da naše zalaganje u oblasti pronatalitetne politike već daje rezultate – ističe Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a u Skupštini grada Doboj.

On dodaje da u narednom periodu očekuje realizaciju još nekoliko od četrnaest predloženih mjera.

– Za realizacijju svih predloženih mjera je potrebno oko 600.000 maraka, ali mi ćemo izabrati prioritete i u okviru odobrenih sredstava krenuti u realizaciju. Nastavićemo sa konstruktivnim radom u organima gradske vlasti – rekao je Vasiljević.
(FOTO: Ilustracija)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA