Logo-Glas

DOBOJ: Prikazan dokumentarni film “Lica lafore”

9. Aprila 2019.

DOBOJ – U Doboju je večeras prikazan film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji govori o borbi porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.

Bojić je izrazio zadovoljstvo što se u praksi pokazala opravdanost snimanja filma o rijetkim bolestima.

– Samo podizanje globalne svijesti postaje način da se ubrza liječenje teških dječijih oboljenja i da djeca dočekaju terapijsko rješenje – rekao je Bojić novinarima.

On je rekao da je ponosan što prikupljanje sredstava za Laforinu bolest rezultira i drugim benefitima, kao što su istraživanja za širi spektar neuroloških oboljenja, čime se pokazuje napredak i konkretna rješenja za ovu i slična oboljenja.

– Otvaranje genetskog centra u Dalasu je svjetski važna stvar, a dobrim dijelom tu ima uticaj i napor porodice Gajić iz Banjaluke, odnosno početna sredstva koja su inicirala da ta priča dobije takvu vrstu zaključka – rekao je Bojić.

Snežana Gajić, majka oboljele Milane, rekla je da se prvi lijek za Laforinu bolest očekuje za oko godinu i po dana, a da veliki doprinos u njegovom nastanku, kao najveći svjetski donatori, imaju građani Republike Srpske i BiH.

Ona je navela da je prošle godine počeo projekat za prikupljanje sredstava za istraživanje unapređenije vrste lijeka.

Film “Lica Lafore” je prikazan u Velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, a posjetioci su kupovinom knjiga o Laforinoj bolesti izdvojili sredstva za pomoć u liječenju oboljele Milane Gajić.

Film “Lica Lafore” dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem, postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Višestruko nagrađivani dokumentarni film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Film je dobio i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA