Logo-Glas

DOBOJ: Promovisan roman „Sužanj“, autorke Lidije Žarić (FOTO)

21. Septembra 2019.

DOBOJ – U Velikoj Sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje promovisan je roman „Sužanj“, autorke Lidije Žarić iz Doboja. Ovo joj je književni prvenac, a roman je izdala Narodna biblioteka Doboj.

U romanu se govori o životu glavne junakinje Bojane Martić i stradanju bogate porodice u ratno i poratno vrijeme Drugog svjetskog rata. Iako je pisan na osnovu istinitih likova i događaja koji su se zbili u Kožuhama na Trebavi, roman u sebi nosi univerzalnost u opisu stradanja porodica zbog ideološke pripadnosti i odličan je prikaz ljudskih odnosa, običaja i načina življenja u to vrijeme na prostoru Trebave.

-Radi se o životnoj priči, odnosno o životnoj tragediji jedne moje srodnice, Žene koja je bila moja tetka, tj. sestra od ujaka moje majke. Ona je imala strahovito težak i tragičan život, koji je bio uslovljen istorijskim okolnostima i dešavanjima na našem području u 20. vijeku. O tome naravno možete saznati više kada pročitate knjigu. Međutim, njen život je bio toliko inspirativan za mene da sam ja godinama razmišljala, kako da na neki način joj odam poštu, odnosno da pomenem tu ženu koja je zaista bila izuzetna i izvanredna, a koja je sticajem životnih okolnosti doživjela užasnu sudbinu. Nisam dugo imala vremena za pisanje, bavila sam se novinarstvom, i sami znate kakvo je radno vrijeme, no došao je jedan tiši životni period i ja sam našla vremena za pisanje. Knjiga je nastajala nekih godinu dana, jer priča je postojala u meni. Ja sam nju u stvari samo izlila na papir i kasnije samo šmirglala – izjavila je Lidija Žarić, autorka romana „Sužanj“.

Autorka objašnjava zašto je ovaj njen književni prvenac dobio naslov „Sužanj“.

Ta žena je bila sužanj. Ona je bila rob, odnosno zatočenik svoje sudbine. Taj izraz je prvi upotrebio moj otac. Kada sam ga ja kao djevojčla pitala, ko je ova žena, on je rekao, sine to je jedan teški sužanj. Ja sam tek kasnije shvatila o čemu se radi i da je u stvari taj sužanj pravi način da se u jednoj riječi izrazi ta njena grozna i teška sudbina i sve ono što je snašlo u životu. Ona je zaista bila sužanj i talac jednog vremena – rekla je Lidija Žarić, autorka romana „Sužanj“.

Lidija Žarić je poznata dobojska novinarka i akter brojnih kulturnih događaja u gradu na tri rijeke. Dugogodišnje bavljenje novinarstvom kaže pomoglom joj je pri pisanju ovog romana.

-Pomoglo mi je mnogo u izrazu i u tim nekim britkim scenama i dijalozima, jer kada mi novinari, kako to mi kažemo treba nešto da nabudžimo, onda upotrebljavamo te neke metafore i izraze, a koji su meni sada dobro došli – izjavila je Lidija Žarić, autorka romana „Sužanj“.

Roman „Sužanj“ izdala je dobojska Narodna biblioteka.

-Mi smo prepoznali djelo Lidje Žarić kao jedno kvalitetno djelo i štivo za koje smo željeli da budemo potpisnici kao izdavači. Smatramo da bi trebalo da bude pročitano i da se nađe na policama svih biblioteka. Takođe, imala sam tu čast ili brigu da budem i recezent ovog djela. Nadam se da će publika shvatiti o čemu se radi, jer je vrijedno i da se zadrži. Ono što je Lidija uspjela tim romanom da postigne, jeste da otrgne jedan dio naše tradicije, kulture i jezika od zaborava i da trajno ostane za neka buduća pokoljenja – izjavila je Slavica Gostimirović, direktorka Narodne Biblioteke Doboj.

Knjiga „Sužanj“ je ostvarenje moje želje i sna, istakla je autorka, dodajući da ima još priča koje bi se mogle naći među koricama, ali za sada ne razmišlja o tome.

(IZVOR: RTV Doboj)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA