Logo-Glas

DOBOJ: Promovisana knjiga Dragiše Bodiroge “Sjećanje na zavičaj”

28. Novembra 2018.

Добој - промовисана књига ДрагишеDOBOJ
– U Doboju je promovisana knjiga “Sjećanje na zavičaj” Dragiše Bodiroge u kojoj je kroz narodne pjesme i običaje, te stare fotografije, prikazana kultura življenja Srba iz sarajevsko-zeničke regije.

Bodiroga, član Zavičajnog kluba “Izvor” iz Doboja koji okuplja nekadašnje srpsko stanovništvo sarajevsko-zeničke regije, kaže da je građu za knjigu prikupljao 35 godina da bi od zaborava bila sačuvana viševjekovna kultura življenja i običaji Srba sa tog područja.

– U prvom dijelu knjige zabilježene su narodne, uglavnom šaljive pjesme u dvostihu koje se pjevaju bez muzičke pratnje, a koje, osim geografskog odredišta, imaju i druga obilježja kao svatovske, slavske, vojničke ili bećarske – naveo je Bodiroga koji je rodim iz Ilijaša.

Добој - промовисана књига ДрагишеU drugom dijelu, kroz dva igrokaza “Svadba krijući” i “Miridba”, opisani su svadbeni običaji koji su često upražnjavani zbog lošeg materijalnog stanja, dok su u trećem dijelu knjige objavljena dva literarna rada Bodiroge koja su nagrađena na tradicionalnom saboru folklora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža.

U knjizi se nalaze fotografije etnografskih eksponata, među kojima i onih rijetkih, od romanijske narodne nošnje do alatke kojom se nekada “redilo” žito i odvajao kukolj od pšenice.

Bodiroga kaže da je ovo specifična knjiga i da nije naišao na sličnu literaturu. “Specifičan je način prikupljanja materijala, kao da čovjek prikuplja odbačeno kamenje, pa treba svaki kamen vratiti na svoje mjesto”, dodaje on.

Recenzent knjige LJubomir Kaišarević kaže da je autor na prilično neobičan način, sa više od 200 pjesama koje obuhvataju oko 50 toponima, uspio da dokumentuje život Srba na području sarajevsko-zeničkog platoa.

Promocija knjige “Sjećanje na zavičaj” održana je sinoć u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje.

Zavičajni klub “Izvor” Doboj postoji već 13 godina i ima oko 200 aktivnih članova.

Procjenjuje se da u Doboju ima oko 500 domaćinstava, odnosno 1.500 stanovnika iz sarajevsko-zeničke regije.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA