Logo-Glas

DOBOJ: Promovisana knjiga “Izborni sistem BiH između teorije i prakse”

11. Oktobra 2018.

Добој - промовисана књига "ИзборниDOBOJ
– U Doboju je večeras promovisana knjiga “Izborni sistem BiH između teorije i prakse” autora Novaka Radojčića, koja ukazuje na postojeće slabosti izbornog sistema BiH.

Radojčić je rekao da je u knjizi obrađena aktuelna tema, s obzirom na to da je izborni sistem u BiH uzrok mnogih problema u društveno-ekonomskom životu BiH, čiji se nedostaci manifestuju u svakom izbornom ciklusu, pa tako i na posljednjim opštim izborima.

– Poenta je da je ovaj naš izborni sistem produkt Dejtonskog mirovnog sporazuma-Aneks tri, sa velikim uticajem anglosaksonskog prava, koji je u suštini pokušao da pomiri i da pod jedan krov stavi dva nepomirljiva sistema – izborne sisteme Republike Srpske i Federacije – izjavio je novinarima Radojčić.

On je ukazao na mnoge skrivene “potencijalne bombe” postojećeg izbornog sistema, pa tako navodi presudu u predmetu “Sejdić-Finci”, izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i veliki procenat nevažećih glasova.

Radojčić, koji je ponudio i određena riješenja, smatra da podizanje izbornog praga na pet odsto onemogućava male stranke da budu izvor političke nestabilnosti.
Recenzent Milovan Milutinović rekao je da autor na veoma argumentovan način ukazuje na probleme i slabosti izbornog sistema u BiH, posebno u dijelu o konsocijalnoj demokratiji i pravu naroda i entiteta da ulože veto u zajedničkim institucijama u BiH.

– Riječ je o istraživačkom projektu i očekujem da bi mnogi iz ove knjige mogli da izvuku pouke – rekao je Milutinović.

Recenzent Jagoda Nedić rekla je da sam naslov knjige govori da je autorov cilj bio da izuči teorijsko saznanje, ali da se svede na praktičnu primjenu, što mu je u velikoj mjeri uspjelo.

Ona navodi da knjiga posjeduje sve elemente naučnog rada – teorijska saznanja, vrijednosne sisteme i iskustvo.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA