Logo-Glas

DOBOJ: Srpska je institucionalni okvir za očuvanje Srba zapadno od Drine

27. Decembra 2017.

Добој - Мастиловић - МочевићDOBOJ
– Formiranjem Republike Srpske stvoren je institucionalni okvir za očuvanje od stradanja Srba zapadno od rijeke Drine, rekao je sinoć u Doboju istoričar Draga Mastilović, autor knjige “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku”.

On je naveo da suštinski korijeni stradanja Srba u BiH sežu još od 19. vijeka u djelima pojedinih rimokatoličkih ideologa koji su smatrali da rijeka Drina mora biti granica dva svijeta – istočnog-pravoslavnog i zapadnog- rimokatoličkog.

– Tom procesu satiranja srpskog naroda i pravoslavlja zapadno od rijeke Drine u drugoj polovini 20. vijeka priključio se i islamski faktor u nastojanju da od BiH napravi islamsku zemlju – rekao je Mastilović novinarima.

On je podsjetio da je tokom 20. vijeka srpski narod bio izložen velikim stradanjima, čak i genocidu u Drugom svjetskom ratu i upozorio da postoji jasna težnja i namjera da se srpska nacija i pravoslavlje zapadno od rijeke Drine unište, što je i opisao u svojoj knjizi, koja je predstavljena Dobojlijama.

Mastilović kaže da grad Doboj predstavlja simbol stradanja Srba u BiH, za koje je tokom Prvog svjetskog rata organizovan logor, kroz koji je prošlo oko 45.000 Srba.

Добој - Мастиловић - МочевићFilmom i knjigom “Dušu nisu ubili” sinoć se predstavila i novinar Mira Lolić Močević, koja se, kako je navela, bavila istraživanjem o tome “šta se to dešavalo sa srpskim narodom u BiH u 20. vijeku, i da li postoji narod koji su kao Srbi stradavali tri puta”.

Ona kaže da se o stradanju Srba u BiH malo zna i da praksu ćutanja treba prekinuti na način kako su to sa svojim stradanjem uradili Jermeni i Jevreji.

– Kako se moglo desiti da je 5.000 srpskih porodica protjerano iz svojih kuća 1914. godine, 200.000 porodica 1941. godine a preko pola miliona 1992. godine, a da su opet drugi Srbe proglašavali genocidnim – navela je Močevićeva.

Sinoćna promocija knjiga i projekcija filma pod nazivom “Jedan narod – jedan vijek tri stradanja, da ne zaboravimo” održana je u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA