Logo-Glas

DOBOJ: Stranački aktivisti pohrlili na likovnu koloniju

19. Juna 2018.

20180619163138_484411DOBOJ
– Stranački aktivisti, odbornici i lokalni funkcioneri bili su brojniji od slikara na otvaranju likovne kolonije i galerije u Domu kulture u Kožuhama, pa su neupućeni mogli steći utisak da je riječ o preuranjenom predizbornom skupu, a ne likovnom saborovanju.

Likovnu koloniju je po četvrti put organizovalo Kulturno-umjetničko društvo “Miloš Kupres” iz Kožuha, učestvovalo je 15 afirmisanih umjetnika mahom iz Doboja, a ekologija kao tema ovogodišnje kolonije dovela je odbornika SP-a Srđana Todorovića na ovu manifestaciju.

– Ja sam u ulozi direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS došao u kontakt sa MZ Kožuhe, odnosno mještanima kroz jedan manji ekološki projekat, imali smo nabavku i postavljanje ekološkog mobilijara u Kožuhama i uređenje seoskog groblja – pojasnio je Todorović.

Najbrojniji su bili aktivisti SDS-a. Njihovu pažnju je držao akademski vajar Drago Handanović, koji smatra da se umjetnost može vratiti u domove kulture, koji su nekada bili kultna mjesta u ruralnim sredinama.

– Ovo je primjer da može jer ja 60 godina putujem u ovom pravcu, u pravcu Kožuha. Radio sam u Kulturno-propagandnom centru. Ja sam dolazio ovdje i prije 60 godina – kazao je Handanović.

On je zajedno sa slikarkom Anjom Rakić postavio izložbu djela nastalih na prethodne tri kolonije.

– Išli smo ka tome da odaberemo po dva-tri rada svakog umetnika, da to baš bude onako najkvalitetnije, da ne izgubi neki koncept i smisao, tako da su svi zidovi urađeni sa nekom posebnom logikom – navodi Anja Rakić.

Goran Savić, predsjednik KUD-a “Miloš Kupres”, kaže da se mogu pohvaliti da imaju 102 umjetnička djela.

– U naše selo umjetnici dolaze širokog srca, pošto smo mi dobri domaćini. Imaju obavezu da ostave dva djela – kaže Savić.

– Kao neko ko je iz Kožuha, ja sam ponosan na ovakve događaje – ističe Dejan Starčević, nekadašnji odbornik SDS-a, sada direktor dobojske “Toplane”, koji priznaje da je bio skeptičan, ali je podržao ideju o koloniji.

– Grad Doboj i gradonačelnik su nam pomogli, dali su nam ta inicijalna sredstva – kaže Starčević.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA