Logo-Glas

DOBOJ: Vidovdanska litija prošla ulicama grada (FOTO)

28. Juna 2019.

DOBOJ – Povodom velikog svesrpskog pravoslavnog praznika Vidovdana i Dana grada Doboja večeras je ulicama Doboja prošla litija u kojoj je učestvovao veliki broj vjernika.

Nakon prazničnog večernjeg bogosluženja koje je služeno u Sabornom spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice, svečana litija je prošla gradskim ulicama sve do hrama „Svetih apostola Petra i Pavla“, gdje je služen parastos za sve do sada postradale vojskovođe i vojnike od Kosovskog boja do danas.

Ne čelu litije bio je zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić koji je tom prilikom čestitao svim Dobojlijama Dan grada, te rekao da je Doboj stasao u razvijenu društvenu zajednicu u kojoj svi treba da srećno i u miru žive.

-Želim svim Dobojlijama da čestitam Dan grada. Danas obilježavamo Dan grada jer smo pronašli u pisanim dokumentima u dubrovačkim knjigama prvo pominjanje Doboja 28. juna 1415. godine. Nakon 604 godine od tada Doboj je stasao u jednu razvijenu društvenu zajednicu. Mi smo nizom manifestacija obilježili naš praznik. U obilježavanju praznika učestvovale su mnoge Dobojlije i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na tome. Želim čestitati praznik i svim našim Dobojlijama koji se još uvijek osjećaju kao Dobojlije, a koji su otišli iz Doboja i žive u mnogim zemljama širom zemaljske kugle. Javne ustanove i preduzeća obilježili su današnji praznik, u tom obiljećavanju učestvovali su vjerski službenici iz svih vjerskih zajednica našega grada. Mi ćemo nastaviti da gradimo našu lokalnu zajednicu, jer želimo da u njoj svi srećno i u miru žive, a posebno ćemo se boriti da naša omladina dobije priliku da se zaposli i nastavi stvarati lijepe i dobre uslove za život u našem Doboju – izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Protojer-stavrofor Mirko Nikolić rekao je da su Arhijerejsko namjesništvo – dobojsko – parohije dobojske organizovali Vidovdansku litiju ulicama grada i da je za crkvu značajno da Dan grada bude obilježen i molitveno.

-Kao što ste mogili da vidite, danas na Vidovdan – Dan grada Doboja, imali smo litiju ulicama našega grada. Mislim da je bilo lijepo, bilo je dosta naroda. Pomolili smo se jutros na liturgijama i danas u toku litije za sve stanovnike ovoga grada, a ovdje u hramu „Svetih apostola Petra i Pavla“, pomolili smo se za pokoj duša svih onih koji su svoje živote skončali braneći i gradeći ovaj grad.

U litiji su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Oružanih snaga BiH, Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj, SCPD „Bogoljublje“, te predstavnici Gradske uprave i gradskih javnih ustanova i preduzeća.

(IZVOR: RTV Doboj)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA