Logo-Glas

Dobojlije u strahu gledaju u Bosnu

21. Januara 2015.

doboj mostDOBOJ – Visok vodostaj rijeke Bosne natjerao je zabrinute Dobojlije, koji strahuju od majskog scenarija, da svakodnevno dolaze na most u blizini željezničke stanice i posmatraju nabujalu rijeku koja je prije više od osam mjeseci potopila Doboj i nanijela štetu na skoro 3.000 domaćinstava.

Mirko Ilić, kojeg smo zatekli na mostu, kaže da “koga su zmije klale i guštera se boji”, zbog čega je došao da provjeri situaciju jer je zabrinut da bi se rijeka mogla ponovo izliti iz korita.

– Gledam na vijestima – u Sarajevu se izlilo. Odozgo nama dolazi sve, i dobro i zlo. Živim u Doboju, ali direktno nisam ugrožen. Ni prošla poplava mi nije nanijela štetu pošto živim u blizini nekadašnjeg ministarstva odbrane, voda je bila došla do zgrade, ali nije mi poplavilo stan – kazao je Ilić.

Zabrinut zbog nadošle Bosne Boro Kikić, kojem je u majskoj katastrofi poplavljen stan u Ćuprijskoj ulici, redovno, kaže, obilazi korito rijeke i provjerava da li su izgrađeni nasipi.

– Nije se preduzelo ništa. Bojim se posljedica. Kada sam čuo na TV-u da je napravljen nasip ja sam sve to pregledao i nigdje ništa nije napravljeno. Zato je mene strah i zbog toga sam odmah došao ovdje da vidim koliki je nivo Bosne – ispričao je on.

Iako su Dobojlije zabrinute i u strahu od nove poplave, u ovdašnjoj Civilnoj zaštiti poručuju da je rijeka u koritu, da je njen nivo nešto iznad 120 centimetara i da nema razloga za paniku jer redovna odbrana od poplava počinje kad Bosna dosegne oko četiri metra visine.

– Nadošla je Bosna, nema šta. Baš pričaju kako nadolazi od Sarajeva, Maglaja, evo i vidi se. Ne strahujem od poplave zato što živim u brdima, ali strahujem zbog Doboja, zbog naroda koji tu živi. Nadam se da neće opet poplava, vidjećemo šta će biti – rekao je Vasilj Milićević.

Jedan Dobojlija, koji nije želio da se predstavi, kaže da u rijeci koja nosi sve pred sobom ima mnogo smeća i stabala.

– Vidite kakva je rijeka, nije dobra, brza je i ne sviđa mi se kako izgleda – navodi on.

Među žiteljima Doboja, ipak, ima i onih koji smatraju da se majski scenario ne može ponoviti.

– Mislim da ne prijeti poplava. Nije ovaj vodostaj ništa kako je bilo, nije ni blizu onom u maju. Tada se ulila voda u grad, a ovdje kod mosta odnijela je dva dunuma zemlje – kaže Branimir Spasojević.

Optimističan je i Damjan Kovačević, koji kaže da ne strahuje s obzirom na to da već najavljuju ljepše vrijeme.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA