Logo-Glas

Dobojska bolnica treća na neslavnoj listi: 17 miliona KM duga za poreze i doprinose

4. Avgusta 2018.

bolnicaZdravstvo u Republici Srpskoj svakodnevno tone, dok dugovanja rastu.

Potvrđuje to i poražavajuća statistika dužnika Poreske uprave RS. Tako su zaključno sa  30. junom, upravo zdravstveni centri lideri po dugovima za poreze i doprinose -duguju oko 149,3 miliona maraka.

Prednjači banjalučki Klinički centar sa dugom od  48,2 miliona KM, piše Buka.

Zatim slijedi Klinički centar i Bolnica Istočno Sarajevo koji duguju 37,4 miliona KM, bolnica “Sveti apostol Luka”, Doboj 17 miliona KM.

Bolnica Gradiška duguje 12,1 milion KM, dok bolnica u Foči ima dug od 11,8 miliona KM.

Na šestom mjestu po dugovanju Poreskoj upravi je bolnica u Bijeljini čiji dug iznosi 7,7 miliona KM, dok bolnica u Trebinju duguje 7,1 miliona KM.

Bolnica u Prijedoru za poreze i doprinose duguje 4,4 miliona KM, Dom zdravlja u Bileći dva miliona i bolnica u Nevesinju 1,6 miliona KM.

Krivične prijave

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zbog ogromnih dugovanja još krajem jula prošle godine podnio je tri krivične prijave protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužilaštava nije dobio obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava. U martu ove godine podnešeno je još 36 krivičnih prijava protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, a zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada,odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Uz krivične prijave, kako navode u Sindikatu , dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa.

“Za milionska dugovanja neko mora odgovarati jer ovo predstavlja zloupotrebu zakonskih ovlaštenja direktora ustanova koje  nisu izmirile svoje obaveze, a ujedno pokazuje koliko je Vladi RS stalo da zdravstveni sistem u RS zakonito funkcioniše”, istakao je ranije ove godine za Buku Miodrag  Femić, predsjednik Sindikata.  Upravo Vladu RS, kao osnivača većine zdravstvenih ustanova, te resornog ministra i direktora FZO, smatra najodgovornijim za trenutno stanje u zdravstvu.

Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.12.2017. godine iznosila 121.286.475 KM i ista su bila veća za 17.852.309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu na dan 31.12.2016.godine, kada su iznosila 103.434.166 KM.
(IZVOR: Buka)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA