Logo-Glas

DOBOJSKI BORCI IZNENAĐENI: Zatekli praznu spomen-sobu

17. Marta 2015.

kontejner, spomen-sobaDOBOJ – Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Doboj Zoran Bijelić rekao je da nema odstupanja od zahtjeva upućenih Gradskoj upravi da sazove vanrednu skupštinu i poništi odluku o pristupanju ovog grada Zajednici opština turskog svijeta.

Bijelić je rekao novinarima da Boračka organizacija, prije protesta zakazanih za petak 20. marta, prihvata razgovore isključivo sa gradonačelnikom Doboja, predsjednikom Skupštine grada, odbornicima političkih klubova u Skupštini i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da takvih inicijativa nije bilo, osim poziva predsjednika Gradskog odbora SDS-a Borisa Jerinića, koji je odbijen uz obrazloženje da se ne pregovara sa političkim strankama.

Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Miladinko Kovačević naveo je da je ova populacije neugodno iznenađena trenutnim statusom sadržaja spomen-sobe, koja je u prethodnom periodu iz Doma vojske izmještena u zaključani kontejner koji se nalazi u porti crkve Rođenja presvete Bogorodice.

On je naveo da je četvoročlana komisija, u namjeri da izvrši popis stvari, juče zatekla prazan kontejner, koji je ranije uvijek bio zaključan.

Kovačević nije znao odgovor na pitanje gdje se nalaze slike boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, arhivski materijal, uniforme i izložbeno oružje koje je predstavljalo lik srpskog borca.

On je naglasio da je boračka populacija dodatno povrijeđena što se posljednje tri i po godine, od izmještanja spomen-sobe iz Doma vojske, počast poginulim borcima odavala ispred kontejnera koji je sadržavao samo oštećeni kancelarijski namještaj.

Predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Dragomir Jović, takođe, ne zna gdje se nalazi građa u čije prikupljanje je i sam pune dvije godine učestvovao.

Jović je upozorio da će zbog trenutne situacije u vezi sa statusom arhivske građe odgovorne osobe morati odgovarati.

On je istakao da su lokalne boračke organizacije u više navrata bezuspješno pokušavale ostvariti kontakt sa organima lokalne uprave u vezi sa statusom spomen-sobe, ocijenivši da objekat u izgradnji u porti crkve Rođenja presvete Bogorodice nije adekvatan toj namjeni.

Gradska Boračka organizacija zatražila je ranije od Gradske uprave da u roku od sedam dana sazove vanrednu sjednicu Skupštine grada i poništi odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta ili će, u protivnom, biti podnesena inicijativa za opoziv gradonačelnika Obrena Petrovića i organizovani protesti.

Borci zahtijevaju i da se spomen-soba vrati u objekat Doma vojske, pokrene izgradnja spomen-obilježja palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na lokaciji centralnog Gradskog parka, da se gradskoj Boračkoj organizaciji dodijeli prostorija u Domu vojske i da se iz objekta izmjesti organizacija “Merhamet”, te da se isplate budžetski zaostaci iz 2014. i poštuju odluke za 2015. godinu.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA