Logo-Glas

Dobojski medicinari predstavili projekte značajne za društvenu zajednicu

13. Septembra 2017.

4-9DOBOJ
– Medicinska škola iz Doboja predstavila je u Gradskom parku projekte koje realizuje uz podršku Fondacije Mozaik odnosno Omladinske banke u Doboju i Gradske uprave.

Među šest projekata koje je Omladinska banka u Doboju odobrila su i projekti „Keep us“ i Kompost u flaše, uz flaše je lakše“ dobojske Medicinske škole. Cilj projekta „Keep us“ je inovativni proces obrazovanja zubno-stomatoloških tehničara.

Učenici tog smjera u toj obrazovnoj ustanovi će aktivno učestvovati u nizu radionica i edukativnim predavanjima koje će držati doktori stomatolgije, zubni tehničari i stomatološki asistenati. Sve aktivnosti će biti verifikovane od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

-To znači da će se naši učenici već u školskim klupama pridružiti kontinuiranoj edukaciji koja sleduje tokom života s obzirom da se bave zanimanjem koje zahtijeva stručno osposobljavanje, samim tim će već imati i licencirana uvjerenja, odnosno radionice koje će im sigurno pomoći pri prvom zaposlenju. Mi želimo ovom prilikom pokazati da je zaista svijet oko sebe moguće promijeniti odnosno da se može mobilisati lokalna zajednica i uraditi nešto na sasvim drugačij način. Projekat smo nazvali „ Keep us“, što u prevodu znači, „Zadrži nas“, iz tog razloga da pokažemo našu stručnu osposobljenost, da pokažemo da zaista vrijedi ostati ovdje, u našoj državi, a ne možda uživati u ekonomskom blagostanju u drugoj zemlji – istakla je Jasmina Bukejlović, profesor stručnih predmeta u dobojskoj Medicinskoj školi .

Drugi projekat „Kompost u flaše, uz flaše je lakše“ realizuje se u cilju smanjenja divljih deponija .

-Svi mi na putu do škole sve češće vidimo smeće pored putu odnosno divlje deponije, željeli smo da uradimo nešto da bismo ukazali na taj problem u našoj društvenoj zajednici i na neki način pokušali da ga otklonimo. U Centru za djecu sa poteškoćama u razvoju smo organizovali radionicu u okviru koje smo korisnike te ustanove učili kako da pravilno odlažu otpad, zatim smo u prostorijama naše škole od plastičnih flaša pravili saksije u koje smo zasadili cvijeće koje će uz pomoć komposta bolje da raste, i na taj način predstavljamo kako reciklirani biološki otpad se može učiniti korisnim, a s druge strane kako na taj način štitimo okoliš – kazala je Nikolina Stojčić, učenica Medicinske škole i jedna od učesnica u ovom projektu.

Projekti se sprovode u okviru Omladinske banke u Doboju, a finansiraju ih fondacija Mozaiki grad Doboj, a određen dio sredstava obezbjeđuju i sami članovi neformalnih grupa, čiju su projekti prošli.

-Počeli smo sa ulaskom u M-zonu, u okviru koje je realizovano nekoliko kurseva kroz koje su polaznici prošli, nakon toga smo imali turnir društvenih inovacija na kojem je izabrano šest projekata, a njihova ukupna vrijednost je 16.815 KM, od toga fondacija Mozaik i Grad Doboj finansiraju 9.400KM, a članovi grupa kroz sponzorstvo 7.315 KM – istakla je Vedrana Đurđević, koordinatorica Omladinske banke u Doboju.

3-10Kroz projektne aktivnosti medicinari su obuhvatili nekoliko ciljnih grupa, a to su Udruženje „Budućnost 4+“, Udruženje za pomoć djeci za poteškoćama u razvoju i trudnice.
(IZVOR: RTV Doboj)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA