Logo-Glas

Dobri uslovi za vinogradarstvo u dobojskoj regiji

13. Februara 2016.

Добој - округли сто

DOBOJ
– Područje dobojske regije ima dobre uslove za bavljenje vinogradarstvom, kojim se ljudi na ovom prostoru bave amaterski, rekao je rukovodilac dobojske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske Dragiša Marković.

Marković je naveo da je na području dobojske regije oko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta pod vinogradima, te da je ovdje još prisutna bojazan za profesionalan pristup vinogradarstvu.

On se vinogradarstvom bavi već deset godina i naglašava da je vino dobra roba koja se može prodati na tržištu.

Marković je na okruglom stolu “Osnovi vinogradarstva i vinarstva u agroekološkim uslovima Doboja” istakao da na nekim lokacijama i danas postoje parcele koje se zovu vinogradi što ukazuje da su tu ranije i bili.

Profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu iz Sarajeva Milenko Blesić rekao je da su male mogućnosti da se na ovom prostoru gaje sorte “vranac” ili “žilavka” jer traže toplije područje.

Blesić je istakao da dobojskoj regiji nedostaje tradicija i da je splet različitih okolnosti omogućio da pojedinci stidljivo iz faze vinogradara pređu u vinare.

Добој - округли сто - винарство

Jedna od rijetkih komercijalnih vinarija je vlasništvo Pere Kuzmanovića iz Mišinica kod Dervente, koja se prostire na sedam hektara površine.

Predstavnik vinarije Slaviša Stjepanović kaže da uzgajaju sedam sorti vinove loze koja daju vrhunska vina, od kojih su “bijeli” i “sivi pinot”, “frankovka”, “merlot” i “šardone”.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA