Logo-Glas

DODIK: Doboj je jedno od strateških mjesta u Srpskoj

6. Novembra 2018.

Добој - Додик, Петровић - састанакDOBOJ
– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je grad Doboj jedno od strateških mjesta i od interesa za Srpsku.

– I kao predsjednik, kao političar i kao čovjek uvijek sam to tako posmatrao, i uvijek sam imao želju da ovdje radimo više – izjavio je Dodik novinarima nakon današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem.

Dodik kaže da je izgradnjom auto-puta Banjaluka-Doboj, ova lokalna zajednica dobila ozbiljnu razvojnu šansu.

– Juče su otklonjeni svi proceduralni problemi u vezi izgradnje dionice auto-puta od entitetske linije razdvajanja do Johovca, a mi završavamo razgovore koji će se finalizirati u proljeće oko izgradnje Koridora “Pet ce” dalje prema Bijeljini. Naš najveći razvojni projekat u Republici Srpskoj je izgradlja auto-puta Banjaluka-Bijeljina – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su otklonjeni svi proceduralni problemi za izgradnju sportske dvorane u Doboju, čiji kamen temljac je položio 23. avgusta zajedno sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović i gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, kao i za novu bolnicu.

– Mi smo željeli i ranije da položimo kamen temeljac, ali neke stvari nisu u našim rukama. Mislim da imamo veoma loš sistem zakona o javnim nabavkama na nivou BiH, koje je mjesto najveće korupcije u BiH i mjesto koje najviše koči svaki razvojni projekat. Moramo da gubimo mnogo vremena oko toga i neki ljudi izgube i strpljenje, pa neće više da rade – naveo je Dodik.

On je najavio da će kao srpski član Predsjedništva BiH, kao jednu od prvih stvari predložiti da se ukine Zakon o javnim nabavkama u BiH i da se pronađe jedan od najboljih modela koji funkcioniše u EU, koji će se prilagoditi ovom području.

– Danas su važniji pet članova Komisije za javne nabavke u Sarajevu nego svi predsjednici i sve skupštine u BiH, prema tome to je nešto što moramo da rješavamo. Tamo je veoma poznato da svako ima nekog svog člana i da ako niste prisutni sa novcem ne možete ništa riješiti. Ako dolazite iz javnog sektora, onda se to odugovlači i po nekoliko mjeseci – rekao je Dodik.
Dodik je izrazio zadovoljstvo što su, ipak, krenule procedure realizacije projekata i naveo da će jedna kineska kompanije početi projektovanje nove bolnice, a da će radovi početi već na proljeće.

On je pozvao gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da vodi računa da objekat bolnice, koji će biti savremeno opremljen, bude i “urbanistički primijećen”.

Dodik je kao jedan od projekta koji će se zajednički relizovati na području ovog grada naveo uređenje korita rijeke Bosne da bi se spriječilo plavljenje grada, kao i kompletno infrastrukturno sređivanje grada, te naglasio da Doboju treba dati sadržaj koji će ga činiti regionalnim.

DODIK: ZAJEDNO ĆEMO VERIFIKOVATI BROJ POSLANIKA DNS-a

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da želi da DNS ostane dio vladajuće koalicije, ali da u koalicionom kapacitetu sigurno neće biti onaj broj poslanika koji ima ta stranka, “već onaj koji će zajedno verifikovati”.

– Oni koji su radili protiv koalicije u izbornom periodu neće biti tretirani kao dio većine koju mi prihvatamo iz DNS-a – rekao je Dodik novinarima u Doboju, odgovarajući na pitanje da li će SDS-ovi poslanici zamijeniti pojedine iz DNS-a u novoj većini.

Dodik je istakao da smjena direktora Nove banke Milana Radovića nema veze sa “najavljenim obračunom sa mangupima” i za sutra najavio smjenu jednog kadra iz SNSD-a.

– Nije ovo nikakav progon i osvetnička priča. Radi se o tome da smo zajedno u ovom poslu i da ima onih koji žele da budemo zajedno. Želimo da raščistimo situaciju. Želimo ljude koji žele da rade u javnom interesu i da očistimo političku sferu od bilo kakvih spekulativnih i drugih primjesa – pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sa gradonačelnikom Doboja i potpredsjednikom SDS-a Obrenom Petrovićem razgovarao je i prije izbora, te naveo da Petrovića interesuje samo program za ovaj grad.

– Petrović nije postavio nijedan zahtjev, dok drugi prvo traže neko mjesto za sebe. Ovdje su naveli šta je njihov kapacitet, program i problemi. Doboj zaslužuje da bude predstavljen sa pozicije jednog od ministara u Vladi Republike Srpske, a to ćemo dogovarati ovdje – ocijenio je Dodik.

– Mislim da je Republika Srpska otišla sada malo dalje i može da ode dalje od onoga da samo krpimo neke stare puteve ili gradimo neke seoske, već da pravimo kapitalne objekte u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju. Mi želimo da napravimo disperziju svih kapitalnih programa – rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će se o tim kapitalnim programima razgovarati već na prvoj sjednici Vlade Srpske, kojoj će i on prisustvovati.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA