Logo-Glas

Dodik predsjednik Srpske, Ivanić član Predsjedništva BiH

27. Oktobra 2014.

CIK Centralna izborna komisijaCentralna izborna komisija /CIK/ BiH objavila je danas utvrđene izborne rezultate, prema kojim je kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik osvojio 302.573 ili 45,22 odsto glasova, a kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić dobio je 295.685 ili 44,19 odsto.

Najveći broj glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH dobio kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić 318.196, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović osvojila je 310.658, a kandidat Stranke pravedne politike Goran Zmijanjac 24.034 glasa, rečeno je na konferenciji za novinare CIK-a BiH.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske mandate je osvojilo sedam političkih stranaka.

SNSD sa 213.645 glasova osvojio je 29 mandata, 24 redovnih i pet kompenzacionih, SDS sa 183.742 glasa osvojio je 24 mandata, 20 redovnih i četiri kompenzaciona, koalicija DNS-NS-SRS sa 61.140 glasova osvojila je osam mandata, šest redovnih i dva kompenzaciona, PDP sa 48.848 glasova osvojio je sedam mandata, šest redovnih i jedan kompenzacioni.

Koalicija “Domovina” sa 34.952 glasa dobila je pet mandata, tri redovna i dva kompenzaciona, NDP sa 33.966 glasova dobio je pet mandata, tri redovna i dva kompenzaciona, a SP sa 33.692 glasova pet mandata, jedan redovni i četiri kompenzaciona.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SNSD je dobio 249.314 glasova i time šest mandata, pet redovnih i jedan kompenzacioni,

SDS sa 211.603 glasa dobio je pet mandata, četiri redovna i jedan kompenzacioni, PDP sa 50.338 glasova dobio je jedan kompenzacioni mandat, koalicija DNS-NS-SRS sa 37.072 glasa jedan kompenzacioni mandat i SDA sa 31.658 glasova jedan kompenzacioni mandat.

Nevažeći listići

Predsjednik Centralne izborne komisija (CIK) Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić kazao je danas da je prerano davati konkretnu ocjenu o provedenim izborima jer predstoji još vremena do objave konačnih rezultata kada će se moći dati konkretna ocjena opštih izbora provedenih u BiH 12. oktobra.

Mikić je na pres-konferenciji najavio da će se o tome moći govoriti kada se potvrde rezultati, ali budući da je CIK po službenoj dužnosti naredio ponovno brojanje s više od 120 biračkih mjesta naglasio je da to nije učinjeno bez razloga nego da se utvrde pravilni i tačni rezultati opštih izbora.

Govoreći o broju nevažećih listića u ovom izbornom procesu, Mikić kaže da je ovaj put bio približan broj nevažećih listića kao i u ranijim izbornim procesima, odnosno ovaj put je jedan ili dva posto više nevažećih listića.

Na pitanje novinara ima li CIK informacije o pronalasku glasačkih listića na Blidinju, Mikić naglašava da CIK o tome nije dobio zvaničnu informaciju, ali sve što dobiju od pritužbi analiziraće i utvrditi da li se radi o krivičnom djelu te će to proslijediti nadležnim institucijama.

Kada je u pitanju problem s dostavom glasačkih listića u dijaspori, budući da je prijavljeno da je na jednu adresu dostavljano po stotinu listića, Mikić je kazao da novih informacija o tome nema te da je taj slučaj proslijeđen Tružilaštvu BiH na postupanje.

Predstavnički dom PSBIH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je danas utvrđene rezultate opštih izbora održanih u BiH 12. oktobra prema kojima će najviše mandata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da se za ovaj nivo vlasti dodjeljuje ukupno 42 mandata i to 28 iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske te je u Federaciji najviše glasova osvojila SDA i to 274.057 glasova i ima pravo na devet mandata od čega sedam direktnih i dva kompenzacijska mandata.

– Demokratska fronta (DF) osvojila je 150.767 glasova i ima pravo na pet mandata od čega četiri direktna i jedan kompenzacijski, dok je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH osvojio 142.003 glasa i ima pravo na četiri mandata od čega tri direktna i jedan kompenzacijski – istakla je Hadžiabdić.

Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne s osvojenih 119.468 glasova ima pravo na četiri redovna mandata, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH s osvojenih 92.906 glasova ima pravo na tri mandata i to dva direktna i jedan kompenzacijski mandat.

Hadžiabdić dodaje da Hrvatska demokratska zajednica 1990 ima osvojenih 40.113 glasova i ima pravo na jedan kompenzacijski mandate kao i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) koja ima osvojenih 32.866 glasova, a jedan direktni mandat imat će i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) s osvojenih 22.088 glasova.

– Za Predstavnički dom PSBiH iz Federacije BiH bilo je ukupno važećih 983.305 glasova, a ukupno nevažećih 97.720 ili devet posto od čega je pet posto bilo praznih (neoznačenih) listića – dodala je.

Predsjedništvo BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je danas utvrđene rezultate opštih izbora prema kojima će naredne četiri godine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić biti članovi Predsjedništva BiH.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 ,od ukupno 997.532 važećih glasova.

Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, od ukupno 997.532 glasa.

Bošnjački i hrvatski član bio je na jednom glasačkom listiću te je na ovom listiću bilo ukupno 83.375 nevažećih listića od čega je 44.599 bilo praznih listića.

Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 318.196 glasova od ukupno važećih 653.188 glasova. Nevažećih je bilo 54.098 od čega 32.287 praznih listića.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić kazao je da je sada došao kraj nepotrebnoj nervozi kada je u pitanju objava konačnih rezultata.

Podsjetio je da od dana objave rezultata počinje teći rok od tri dana koda se može podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA/FENA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA