Logo-Glas

DODIK: U Rafineriji nafte sve pod kontrolom

10. Oktobra 2018.

Брод - Додик са руководством РафинеBROD
– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uvjerio da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta nakon sinoćnog požara i eksplozije u toj rafineriji prilikom čega je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

Dodik je rekao da već funkcioniše i radi značajan dio ove rafinerije, te da će stanje u budućom periodu biti normalizovano.

– Radnici koji su radili imali su visok stepen samosvijesti i odgovornosti, učinivši sve da preduzmu sigurnosne mjere poput zavrtanja ventila /da ne dolazi do dotoka gasa/ i ostalog. Rizikovali su živote da spriječe opseg i širenje tog požara – rekao je Dodik novinarima u Brodu nakon sastanka sa rukovodstvom Rafinerije nafte, kome su prisustvovali brojni ministri u Vladi Srpske i rukovodstvo opštine Brod.

On je naglasio da je vođstvo Rafinerije preduzelo sve mjere na sprečavanju ove havarije, navodeći da su angažovani svi državni organi i institucije koji će djelovati jedinstveno kako bi bio otkriven uzrok ovog incidenta.

– Djelovaćemo jedinstveno i da bismo se, zajedno sa rukovodstvom Rafinerije, uputili u sanaciju štete i uspostavljanje osnovne funkcije ove kompanije – proizvodnje nafte i naftnih derivata. Državni organi su angažovani još sinoć i rade na tome sa službama ove rafinerije – rekao je Dodik.

On je naglasio da se u Rafineriji dogodio nemio incident u kome je, nažalost, stradao jedan radnik, a nekoliko ih je povrijeđeno.

– Moje saučešće porodici stradalog radnika. Posjetio sam povrijeđene radnike u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” i svi oni su van životne opasnosti – rekao je Dodik.

On je naveo da su, prema ocjeni rukovodstva Rafinerije, vatrogasna jedinica Rafinerije i vatrogasci opštine Brod djelovali efikasno, koordinisano i uspješno na gašenju požara.

Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Neverov rekao je da se sinoć na postrojenju “hidrokrekinga” dogodio požar koji je lokalizovan i ugašen, zahvaljujući složnom radu vatrogasaca.
– U skladu s tim planiramo da uskoro krenemo sa otpremom naftnih derivata iz naše rafinerije. Izvršićemo sve potrebne ekspertize i vještačenja da bi se utvrdili razlozi ovog incidenta, te ćemo ustanoviti nastalu štetu – rekao je Neverov.

On je naveo da će o rezultatima istrage ovog incidenta javnost biti blagovremeno obaviještena.

– Kada je riječ o istraživanju uzroka incidenta, dobili smo potpunu podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, državnih organa i opštine Brod – istakao je Neverov i zaključio da se preduzete sve mjere kada je riječ o postrojenjima i rezervoarima da bi stanje u Rafineriji bilo bezbjedno.

U Rafineriji nafte u Brodu sinoć oko 21.30 časova u postrojenju za preradu nafte došlo je do eksplozije i požara u kojem je poginuo radnik Rafinerije Ljubo Patković, a deset njegovih kolega je povrijeđeno.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA