Logo-Glas

DOKUMENTOVAN NARODNI OBIČAJ: Koledavci obilježeni u Cvrtkovcima (FOTO)

1. Januara 2019.

Darivanje KoledavacaSTANARI
 – Narodni običaj „Koledavci“, koji je obilježen uoči pravoslavnog praznika Materice (29.12.2018), ove godine snimljen je u selu Cvrtkovci u opštini Stanari, a video materijal biće korišćen za naučno i kultrno vrednovanje nematerijalnog nasljeđa dobojske regije.

– Običaj “Koledavci” karakterističan je za šire dobojsko područje, a riječ je o prerušenoj “svadbenoj povorci”, koja ide od kuće do kuće, pjeva “koledavske” pjesme i prima darove od domaćina i njihovih ukućana da bi godina bila bogata i plodna – rekao je mr Damir Kljajić, organizator snimanja.

Dodao je da je prethodnih godina snimanje video materijala organizovao u selima Gornja Lupljanica, Osinja, Cerani i Pojezna u opštini Derventa i Ritešić u Doboju. Običaj se razlikuje od sela do sela uglavnom po pjesmama.

Snimanje materijala omogućio je Muzej u Doboju, kome će materijal biti i dostavljen, a snimanje je obavio Slađan Jovanović iz Doboja.

Koledavci Cvrtkovci 2018Ovogodišnju koledavsku skupinu u Cvrtkovcima činila je grupa od oko 30, uglavnom mlađih učesnika. Koledavce je predvodio Dragan Lazić, koji je bio koledavski starješina.

Lazić je napomenuo da je običaj održavan do šezdesetih godina prošlog vijeka, a onda je zabranjen od strane tadašnje vlasti. Običaj je obnovljen 2005. godine i svake godine ima sve više učesnika.

Razmjena postenja domacina i Koledavaca“Koledavci” su obišli oko 70 domaćinstava i od domaćina su dobijali darove – uglavnom žito, orahe, rakiju, ali i slatkiše za najmlađe učesnike. Nekoliko mještana dočekalo je “Koledavce” za toplim napicima, te pitama i kolačima, a druženje je praćeno šargijom i violinom.

Druzenje Koledavaca kod domacinaPoslije obilaska sela, “Koledavci” su se družili u objektu u “Barama”, a novo druženje “Koledavaca”, kada će biti izabran i novi starješina za 2019. godinu, biće organizovano uoči dočeka Pravoslavne nove godine (13.01.2019).

Damir Kljajić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA