Logo-Glas

DONJI ŽABAR: Održana tradicionalna kajganijada

11. Juna 2018.

vlcsnap-7620-02-09-01h29m29s868DONJI ŽABAR
– Najveća u Posavini i najukusnija na svijetu, tako je pohvaljena kajgana od 5055 jaja koja je ispečena u Donjem Žabaru na, popularnoj, kajganijadi. Brojni posjetioci jedva su dočekali da je probaju.

– Nema je bolje na svijetu. Ne znam da li bi igdje mogao naći kajganu kao ovu ovdje. –

– Svake sam godine i sviđaju mi se ovakve manifestacije, jer su naše seoske, jednostavne – kažu posjetioci kajganijade.

Iako je za kajganu trebalo više od pet hiljada jaja, kuvari su ih umutili i spekli za samo pola sata.

-Uz stalno miješanje, na nekoj laganoj vatri, dvadeset, dvadeset pet minuta, uz začin C, vegetu, so i ostalo – rekao je Slobodan Simić, pomoćnik kuvara.

Jednostavno jelo postalo je simbol opštine ali i firme koja je donirala jaja. U “Agreksu” napominju da svake godine povećavaju količinu jaja za prirpemanje posavske kajgane, te da za to postoji razlog.

– Povećanje broja jaja simbolično predstavlja razvoj kompanije “Agreks”. A, zašto su u broju jaja sve petice? Zbog toga što mi u “Agreksu” sve što radimo radimo za pet – rekao je Rado Lejić iz “Agreksa”.

– Opština Donji Žabar je proslavljena svuda u svijetu. Želimo da se to i dalje nastavi, s tim što bi uvrstili sve privrednike, kaže Nikola Đokanović – načelni opštine Donji Žabar.

Organizatori se nadaju da će na nekoj od narednih manifestacija oboriti i Ginisov rekord u pravljenju najveće kajgane. Drže ga Portugalci već šest godina. Njima je bilo potrebno 120 hiljada jaja.
(IZVOR: ATV)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA