Logo-Glas

Dunju, Saru i Rebeku svi žele da imaju

31. Januara 2015.

lutke-igrackeDOBOJ – Trideset unikatnih, ručno izrađenih lutaka, djelo svestrane umjetnice Lidije Šremzer-Čuljević, izloženo je u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

– Svaka ima svoje ime, koje je povezuje sa stvarnim osobama iz mog života. Kreiram sve što se tiče oblika lutke, njenu garderobu, frizuru, cipele. Tako da sam ja u stvari i modni kreator, i obućar, i frizer, i pletilja, i krojačica – navodi Šremzer-Čuljevićeva, profesorica harmonike u penziji.

Sedam dana predanog rada potrebno je da nastane lutka, kaže ona. Ljubav i strpljenje se podrazumijevaju, a dok pravi ova mala umjetnička djela, autorka im, kaže, priča kao djeci.

– Uglavnom koristim tekstil, to ništa nije reciklirani materijal. Punjenje je sintetička vata, u cipelama ima malo kartona, umjesto đona stavim karton, kosa je uglavnom od vunice – priča ona. Izložba je privukla veliku pažnju najmlađih Dobojlija, ali i onih malo starijih.

– Još se igram sa lutkama, imam sreću da radim sa djecom i privilegiju da ostanem dobrim dijelom zauvijek dijete. Jako sam srećna zbog izložbe i zaista uživam. Za nas velike ovo je povratak u djetinjstvo, a za male je ono u čemu uživaju svaki dan – kazala je posjetiteljka Sanja Živković, kojoj se najviše svidjela lutka po imenu Vesela.

Iako su mnogi bili zainteresovani da kupe lutke, autorka je naglasila da izložba nije prodajnog karaktera, te da eksponate želi predstaviti na još nekoliko izložbi.

– Kada završim sa izložbama, onda ću pokloniti te lutke dragim osobama, da imaju uspomenu od mene, a prodati ih neću. Mislim da onoliko koliko ta lutka vrijedi ljudi ne mogu dati toliko novca, a da je dajem u bescjenje, ni to ne želim, radije ću je pokloniti – kazala je Šremzer-Čuljevićeva.

Lutke po imenu Dušica, Erna, Rebeka, Sandra, Dunja, Gorica, Sara zainteresovani posjetioci mogu pogledati do 9. februara.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA