Logo-Glas

Emitovanje kratkih bezbijednosnih poruka putem medija za ugroženo stanovništvo u opštini Brod

5. Februara 2016.

mine

BROD
– Humanitarna organizacija “Norveška narodna pomoć“ (NPA) – Program pomoći u BiH sa sjedištem u Sarajevu, obavijestila je Odsjek za poslove civilne zaštite opštine Brod da su deminerski tomovi ove Humanitarne organizacije u okviru “Programa humanitarnog razoružanja“ u Bosni i Hercegovini na području Broda do 23. decembra, odnosno kraja sezone deminiranja za 2015. god., završili sa provedbom čišćenja, prikupljanja i uništavanja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja na dijelu područja Novog Sela, odnosno zadatka i lokaciji “Novo selo –zadatak br.2 ”.

Do kraja deminerske sezone u 2015. god. očišćeno je ukupno 315,779 m² rizične površine. Kao rezultat sprovođenja tih aktivnosti, deminesrki tomovi su pronašli i uništili 54 neeksplodirane kasetne bombe i 4 komada različitog NUS-a.

Ovim su ujedno stvoreni uslovi za bezbjedno kretanje stanovništva radi privođenja namjeni na očišćenom dijelu deminiranih zemljišnih indiviudualnih površina.

S obzirom na činjenicu da u MZ Novo Selo i dalje postoji znatan broj minski sumnjivih i rizičnih lokacija, ova Humnitarna organizacija se zbog toga obraća molbom za emitovanje kratkih bezbijednosnih poruka stanovništvu putem lokalnih medija.

Bez obzira na znatno očišćene površine u 2015. god. , te planiran skori nastavak aktivnost na deminiranju, kada se stvore povoljni vremenski uslovi, lokano stanovništvo Novog Sela potrebno je dodatno upozoriti bezbijednosnim porukama, koje imaju za cilj, podizanje svijesti na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, a njihov sadržaj je sledeći :

Mine i neeksplodirana ubojita sredstva su stalna prijetnja, te je potrebno poštovati sljedeća uputstva:

Prije odlaska u nepoznato područje obavezno se upoznajte sa minskom situacijom terena u nadležnoj civilnoj zaštiti opštine!

Minske oznake predstavljaju rizične površine!

Ne ulazite u minski obilježena i zabranjena područja!

Ne uništavajte minske oznake ili oznake neeksplodirane ubojitih sredstava.

Ne podižite nepoznate i sumnjive predmete sa zemlje!

U slučaju pronalaska sumnjivog eksplozivnog sredstva odmah o tome obavijestite Civilnu zaštitu opštine ili Policiju !

Ovim putem Odsjek za poslove Civilne zaštite ujedno još jednom obavještava Brodsku javnost, lokalno stanovništvo MZ-e Novo Selo i drugih MZ-a, da se u slučaju potrebe za dodatnim informacijama ili njihove međusobne razmjene o prisustvu mina, neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) ili izuzetno opasne Kasetne municije na njihovom području, obrate Odsjeku za poslove civilne zaštite opštine Brod ili nas kontaktiraju na telefone: 053/ 610-984; 611-182.

(IZVOR: opstina-brod.net)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA