Logo-Glas

Episkop Fotije osveštao krstove na Staroj crkvi u Srpskoj Varoši kod Dervente

2. Juna 2019.

DERVENTA – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas dva krsta na Staroj crkvi u Srpskoj Varoši kod Dervente, koja je minirana i srušena na Spasovdan, 4. juna 1992. godine za vrijeme okupacije HVO-a i takozvane Armije BiH.

Nakon osveštanja, krstovi su postavljeni na obnovljeni hram.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, dok je crkva ranije bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Episkop Fotije rekao je da je krst je simbol života, raspeća, ali i pobjede i vaskrsenja, zbog čega vjernici treba uvijek da dolaze u ovaj hram.

– Ovdje će se služiti molitve za one koji su postradali za krst časni i vjeru pravoslavnu – rekao je vladika Fotije i zahvalio se svima koji su zaslužni za izgradnju Stare crkve.

Episkop Fotije osveštao je temelje i krst Stare crkve 22. jula prošle godine.

Za kuma temelja izabran je Drago Nagradić, koji je i predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama. Gradnja temelja počela je 30. maja i završena je za manje od mjesec dana.

Tokom 1850. godine tadašnji paroh derventski počeo je gradnju derventske Stare crkve sa trgovcima Đorđem Kostićem, Ristom Kostićem i Simom Karamitrovićem, te ostalim parohijanima.

Zidanje bogomolje trajalo je četiri do pet godina, pa je 1855. godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kojem je i bila posvećena, crkva osveštana.

Gradnju su ometale turske vlasti, pa je od Carigrada tražena dozvola i zaštita.

Od 1851. godine, kada su osveštani temelji hrama, datira i Velikogospojinski vašar.

Osveštanju i postavljanju krstova na Staru crkvu prisustvovao je veći broj vjernika.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA