Logo-Glas

Fabrika TKS “Dalekovod” otišla u stečaj

3. Februara 2015.

TKS Dalekovod Rudanka radniciDOBOJ – Fabrika stubova i konstrukcija TKS “Dalekovod” iz Rudanke kod Doboja zvanično je otišla u stečaj. 140 radnika ovog preduzeća naći će se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Privredni sud u Doboju juče je donio odluku o stečaju ovog preduzeća.

Stečajni postupak TKS-a je 140 radnika koji su bili u stanju čekanja uputio na Zavod za zapošljavanje. Marko Đukić u Dalekovodu je bio zaposlen trideset godina. Obavljao je posao bravara. Njegova ukupna potraživanja iznose oko 13 hiljada maraka. Stečajni postupak će mu kako kaže barem omogućiti da ovjeri knjižicu.

– Bolje da se ovo riješi, da idem na biro. Ne možemo ići ni doktoru. Ja sam sad bio bolestan i sve sam platio – rekao je Marko Đukić.

Na sastanku radnika sa predstavnicima sindikata i stečajnog upravnika došlo je i do međusobnih optužbi članova dva sindikata koji djeluju u “Dalekovodu”. Optužuju jedni druge za nelegalnu prodaju imovine preduzeća u predstečajnom postupku.

Stečajni upravnik Milan Kovačević kaže da prema trenutnim podacima “Dalekovod” povjeriocima duguje između osam i 10 miliona KM, na koliko je procijenjena i vrijednost imovine ove firme. Radnička potraživanja iznose oko dva miliona maraka.

Radnici kažu da im nije jasno kako je firma mogla propasti s obzirom na potražnju na tržištu. I za vrijeme predstečajnog postupka kupci su, kako kažu, uzimali njihove proizvode.

– Od maja pa do kraja godine oko dva i po do tri miliona sam ponudio proizvoda Zagrebu. Sve su to proizvodi koji trebaju da se rade u ovoj tvornici, ako Bog da i radiće se ovdje – istakao je Goran Suvajac.

Radnici su u nekoliko navrata tokom prethodne dvije godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i neuplaćenih poreza i doprinosa. Ova fabrika je od 2004. godine privatizovana i većinski vlasnik je “Dalekovod” iz Zagreba.

Od marta prošle godine fabrika ne radi, a uprava TKS “Dalekovod” predala je 28. aprila prošle godine Privrednom sudu u Doboju prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

(IZVOR: SrpskaCafe)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA