Logo-Glas

Facebook postaje društvena mreža za starije

13. Februara 2018.

facebookPredviđanja kažu kako će tokom ove godine čak 700.000 tinejdžera Velike Britanije napustiti dosad najveću društvenu mrežu na svijetu.

Istina je kako su to britanska predviđanja, ali lako bi se ti trendovi mogli preslikati i u drugim predjelima svijeta.

Prema rezultatima istraživanja kompanije eMarketer, objavljeno je kako će do kraja 2018. godine Facebook u Velikoj Britaniji koristiti 4,5 miliona osoba starosti između 12 i 17 godina te 4,5 miliona osoba starosti između 18 i 24 godine. Biće ih ukupno 700.000 manje nego prethodne godine, otprilike.

Koji je razlog svemu tome? Trend je da sve više mladih korisnika odlazi na druge servise, na primjer Snapchat. Iz tog razloga korisnici stariji od 55 godina postaju polako druga po veličini starosna grupa među korisnicima Facebooka.

Nije sve to ništa iznenadno. Trend po kojem mlađi korisnici polako “okreću leđa” Zakerbergovom Facebooku prisutan je i postojan već godinama. Mark Zakerberg i njegovo društvo su uspjeli donekle ublažiti njegove posljedice kupovinom Instagrama i WhatsAppa, ali se čini kako taj “protivlijek” (protiv Snapchata te drugih konkurenata) ne djeluje tako učinkovito. Ta aplikacija je više nego udvostručila stopu preuzimanja korisnika s drugih društvenih mreža i aplikacija, samo u Velikoj Britaniji – 43 odsto.

S druge strane, publika Facebooka u Britaniji postaje, u prosjeku, sve više i više starija. Najveći porast se očekuje među starijim korisnicima. Na primjer, novih 500.000 korisnika koji su stariji od 55 bi se trebalo priključiti na Facebook u toku ove godine. Djelomično zato što su konačno uhvatili internet trendove (čak i zastarjele trendove poput Facebooka), a dijelom i kako bi ostali u kontaktu sa svojom djecom i unučadi.

Zakerberg je obećao smanjenje reklama i algoritam kojem je prioritet puštanje sadržaja kojeg dijele korisnikova porodica i prijatelji. Možda to poboljša provođenje vremena na društvenoj mreži onima koji će ostati na njoj, a i onima koji će se tek priključiti.

(IZVOR: N.N./geek.hr)

Čitajte još

Mostarki eksplodirao telefon dok je bio na punjaču // MOSTAR - Ženi iz Mostara eksplodirao je mobilni telefon Samsung Galaxy S5 dok je bio na punjaču, a ona je fotografije uništenog telefona,...
Zanimljive činjenice o kamerama za video nadzor // U današnje moderno vrijeme, kamere za video nadzor su instalirane svuda i predstavljaju najbolji sigurnosni alat napravljen u cilju snima...
Naučnici tvrde da nas čeka epidemija koja će ubiti 300 miliona ljudi... // Otkad su evoluirali prvi čovjekovi preci, čovječanstvom su uvijek, a to znači milionima godina, harale razne pošasti. A čak i najbolje me...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA