Logo-Glas

Facebook postaje društvena mreža za starije

13. Februara 2018.

facebookPredviđanja kažu kako će tokom ove godine čak 700.000 tinejdžera Velike Britanije napustiti dosad najveću društvenu mrežu na svijetu.

Istina je kako su to britanska predviđanja, ali lako bi se ti trendovi mogli preslikati i u drugim predjelima svijeta.

Prema rezultatima istraživanja kompanije eMarketer, objavljeno je kako će do kraja 2018. godine Facebook u Velikoj Britaniji koristiti 4,5 miliona osoba starosti između 12 i 17 godina te 4,5 miliona osoba starosti između 18 i 24 godine. Biće ih ukupno 700.000 manje nego prethodne godine, otprilike.

Koji je razlog svemu tome? Trend je da sve više mladih korisnika odlazi na druge servise, na primjer Snapchat. Iz tog razloga korisnici stariji od 55 godina postaju polako druga po veličini starosna grupa među korisnicima Facebooka.

Nije sve to ništa iznenadno. Trend po kojem mlađi korisnici polako “okreću leđa” Zakerbergovom Facebooku prisutan je i postojan već godinama. Mark Zakerberg i njegovo društvo su uspjeli donekle ublažiti njegove posljedice kupovinom Instagrama i WhatsAppa, ali se čini kako taj “protivlijek” (protiv Snapchata te drugih konkurenata) ne djeluje tako učinkovito. Ta aplikacija je više nego udvostručila stopu preuzimanja korisnika s drugih društvenih mreža i aplikacija, samo u Velikoj Britaniji – 43 odsto.

S druge strane, publika Facebooka u Britaniji postaje, u prosjeku, sve više i više starija. Najveći porast se očekuje među starijim korisnicima. Na primjer, novih 500.000 korisnika koji su stariji od 55 bi se trebalo priključiti na Facebook u toku ove godine. Djelomično zato što su konačno uhvatili internet trendove (čak i zastarjele trendove poput Facebooka), a dijelom i kako bi ostali u kontaktu sa svojom djecom i unučadi.

Zakerberg je obećao smanjenje reklama i algoritam kojem je prioritet puštanje sadržaja kojeg dijele korisnikova porodica i prijatelji. Možda to poboljša provođenje vremena na društvenoj mreži onima koji će ostati na njoj, a i onima koji će se tek priključiti.

(IZVOR: N.N./geek.hr)

Čitajte još

Instagram omogućava deljenje objava drugih korisnika u Stories sekciji... // Instagram je dodao opciju deljenja objava drugih korisnika kao Stories. Korisnici na mobilnim uređajima sada mogu da pritisnu taster za ...
Android vam je spor? Vrijeme je za brisanje duplih podataka // Android telefoni nakon godinu ili dvije korišćenja vrlo često postanu spori i zatrpani podacima koji korisnicima nisu potrebni. Oni osim...
KINESKI SATELIT JURI KA ZEMLJI: Procjene kažu da bi mogao da pogodi i ... // Kineska svemirska stanica “Tiangong-1” vjerovatno će pasti na Zemlju u nedjelju, 1. aprila, kažu stručnjaci. Procjene su da će “Tiangong...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA