Logo-Glas

FBiH: Registracija nekretnina šansa da se sredi stanje u zemljišnjim knjigama

12. Januara 2018.

katastar-restitucija-wide-jpg_660x330BEOGRAD
– Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je projekat registracije nekretnina u Federaciji BiH /FBiH/ prilika da Srbi i ostali građani regulišu nesređeno stanje u zemljišnim knjigama koje su nastale za vrijeme Austrougarske ili uopšte ne postoje jer su uništene tokom Drugog svjetskog rata.

Linta navodi da je rok za prijavu prava na nekretnine u FBiH istekao u 56 katastarskih opština, ali da građani mogu i poslije isteka roka od najduže godinu dana od dana objave oglasa da prijave svoja prava na nekretnine.

Ako građani ne prijave svoja prava na nekretnine najduže godinu dana od dana objave oglasa za određenu katastarsku opštinu, navodi Linta, zemljišno-knjižna kancelarija nadležnog opštinskog suda po službenoj dužnosti pribaviće potrebne dokaze i upisaće građane kao vlasnike u novu zemljišnu knjigu.

– Ako ne postoje potrebni dokazi, zemljišno-knjižna kancelarija će prepisati stanje koje je zatečeno u staroj zemljišnoj knjizi ako ona postoji. Dakle, građani mogu i poslije isteka roka od najduže godinu dana od dana objave oglasa da prijave svoja prava na nekretnine – pojasnio je Linta.

On ističe da je razlika u tome što je tokom trajanja projekta postupak upisa u novu zemljišnu knjigu besplatan, a nakon isteka roka plaćaju se troškovi sudske takse i oglašavanja.
Prema Zakonu o stvarnim pravima FBiH, strancem se ne smatra lice koje je rođeno u BiH, a živi u drugoj državi, niti se strancem smatraju njegovi potomci, sinovi, kćeri, unuci.

– To praktično znači da lica rođena u BiH i njihovi nasljednici koji žive u Srbiji ili bilo gdje u svijetu mogu da prijave svoja prava na nekretnine bez obzira što nemaju državljanstvo niti ličnu kartu BiH – objasnio je Linta.

On je dodao da se isprave sa ostavinskih rasprava kao što su rješenja o nasleđivanju i druga koje su završene sudskim odlukama u Srbiji ili bilo gdje u svijetu mogu koristiti kao zakonite za prijavu prava na nekretnine pred opštinskim sudovima u FBiH.

Dio izbjeglih i raseljenih lica posjeduje potvrde Visokog komesarijata UN za izbjeglice – UNHCR, kojima im je potvrđeno da posjeduju imovinu u FBiH.

Prema članu 64 Zakona o zemljišnim knjigama, ove potvrde se mogu upotrijebiti kao dokaz u postupku prijave prava na nekretnine.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA