Logo-Glas

Fiat Punto i dalje popularan širom Balkana

25. Avgusta 2017.

21076870_1649393905092733_1739321167_nKada biste prilikom šetnje ulicama gradova bivše Jugoslavije obratili pažnju na okolne automobile, vidjeli biste jedno pravo šarenilo automobilskih proizvođača i modela. Ipak, postoje oni automobili koji su znatno češći od drugih. Vrlo brzo biste došli do zaključka da je baš Fiat Punto jedan od najčešće voženih automobila kod nas. Dominantno u Srbiji, gdje se fabrika Fiata i nalazi, ali i na ulicama širom bivše Juge. To je razlog i zbog čega se “Puntići” najviše daju za otkup starih automobila, dolazeći iz ruke jednih u ruke drugih vozača i time uveijk ostavši prisutni na ulicama. Ipak, ta popularnost Fiata nije došla sama od sebe.

Fiat ima dugu istoriju u regionu Balkana i značajno je oblikovao automobilsku scenu u našoj regiji. Pogledajte kako je tekao razvojni put Fiata, i zašto je Punto i dalje popularan automobil kod nas.

Popularnost Fiata

Italijanski proizvođač dugo vremena uživa popularnost na našim prostorima. Još od perioda Jugoslavije kada je Zastava proizvodila model 750 po licenci italijanskog Fiata 1955. godine. Naime, narodu je bio potreban automobil za radničku i seljačku klasu, a Fiat 600 ili Zastava 750 su se izvrsno snašli u toj ulozi.

Minijaturni auto je težio svega 585 kilograma, a pokretao ga je motor sa snagom od 21.5 konja. U početku je proizvodnja bila nezavidna, svega 1.000 primjeraka godišnje što je bila dnevna količina proizvodnje u Italiji. Međutim, kako se vremenom potražnja povećavala tako su se i kapaciteti proširivali, pa je na vrhuncu proizvodnje fabrika u Kragujevcu izbacivala 82.000 vozila godišnje. Osim za unutrašnje tržište, Zastava je takođe izvozila u druge zemlje.

fiatFiat je 1970. godine prekinuo sa proizvodnjom modela 600 i 600D, dok se u Zastavi proizvodnja ovih modela nastavila uz poboljšanja dizajna. Osamdesetih godina je proizvedena verzija sa najjačim motorom od 23,4 kW i sa zapreminom od 848cc, koji je razvijao maksimalnu brzinu od 124 km/h. Proizvodnja se vršila sve do 1985. godine, kada je licenca prodata turskoj fabrici Tofaš.

Može se reći da je Fiat imao značajnu ulogu za privredu, ne samo za proizvodnu industriju, već i za saobraćaj. Budući da je zbog povećane prodaje Zastavinih ,,Fića’’ nastala potreba za boljim putevima, pa je tako izgrađen prvi auto-put na Balkanu (od Beograda do Niša).
Fiat u zemljama bivše Jugoslavije, poslije čuvenog Fiće

Nakon tri decenije proizvodnje Fiće, Jugoslavija je bila uspješno motorizovana. Ako Fića nije zadovoljavala vaše potrebe, Stojadin je uspješno omogućavao porodično putovanje i odlazak na more. Prošlo je dosta vremena od uvođenja Fića, i čelnici Zastave su smatrali da je vrijeme za novi model koji će unaprediti ponudu i zamijeniti sadašnje modele.

Odluka je pala na izradu automobila po uzoru na Fiat 127, čiji je prvi prototip 1978. poklonjen Josipu Brozu Titu, a nakon dvije godine izašao je prvi serijski model sa proizvodnih traka u Kragujevcu. Nije samo dizajn preuzet sa Fiata 127-ice, već je u Yuga ugrađivan i njen motor.

Yugo je tokom godina oblikovao automobilsku scenu Jugoslavije, možete da ga mrzite ili volite, ali gotovo da nema čovjeka sa naših prostora koji se nije vozio u jednom od ovih automobila (doduše, starijih od 15 godina). Njegova popularnost (ili loš glas) nije bila samo kod nas, stigao je i do Amerike gdje je bio voljen zbog niske cijene, jeftinog održavanja i male potrošnje. Takođe je utoljavao nostalgiju gastarbajterima. Pojavio se i u brojnim filmovima, a najveću ulogu imao je u filmu ,,Umri muški 3’’ kada Semjuel Džekson brani njegovu čast kao ekonomičnog, a ne brzog automobila.

Punto u posljednjih 20 godina

Italijanski model je jako praktičan: dovoljno prostora u kabini i dovoljno dobre vozne karakteristike zajedno sa pristupačnom cijenom su faktori koji su izdvojili Punto kao jako popularan model, počevši od verzija iz 1994., zatim 1999. sve do Grande Punta.

Sa proizvodnjom Zastava 10 modela u 2006. godini pod licencom Fiata, Punto je nastavio da osvaja naše ulice. Takođe, nedavna akcija staro za novo, u okviru koje se zamjenom ili reciklažom starog automobila dobija popust i do 1.500 eura za kupovinu novog Punta, povećala je broj ovih vozila na ulicama. Prije svega u Srbiji.

U odnosu na konkurenciju, poput Opel Corse ili Ford Fieste, njegovi troškovi održavanja su znatno niži, budući da se popravke mogu izvršiti u neautorizovanim servisima kojih za Fiat ima dosta kod nas. Dijelovi su takođe znatno jeftiniji.
Po svemu sudeći, izgleda da će noviji Punto modeli i dalje zauzimati značajno mjestu na našoj automobilskoj sceni. Kupovinom Zastave od strane Fiata iščezla je mogućnost stvaranja neke nove ikone domaćeg automobilizma, a možda je tako i bolje?

Dragan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

IMG-6756e06316b2ef8ef3a31965131988ed-V

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA