Logo-Glas

Gastritis zbog bakterije, lijekova ili previše alkohola

11. Marta 2018.

873x400Gastritis predstavlja upalu sluznice želuca. Više je različitih uzroka, ali i oblika gastritisa.

Nastanak čira

Najčešći uzroci gastritisa su infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), upotreba nekih lijekova – posebno protuupalnih nesteroidnih lijekova (NSAR), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, ketoprofen, upotreba alkohola, teške sistemske infekcije, intolerancija na hranu, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), prisustvo žučnih kamenaca.

Gastritis možemo podijeliti na akutni i hronični. Kod akutnog, tegobe nastaju naglo i traju kratko. Ako tegobe traju duži period, naprimjer nekoliko mjeseci, govorimo o hroničnom gastritisu. Ukoliko se hronični gastritis ne liječi, može doći do nastanka čira (ulkusa) pa čak i do karcinoma želuca. Simptomi gastritisa uključuju bolove u gornjem dijelu stomaka, nadutost, osjećaj sitosti nakon obroka, slab apetit, mučninu, povraćanje, umor.
Dijagnoza ove bolesti postavlja se na temelju patohistološke obrade uzorkovanog tkiva sluznice želuca nakon gastrodudenoskopije. Ukoliko se patološki dokaže da se radi o upalnom stanju, tada se sa sigurnošću može reći da se radi o gastritisu.

Manji obroci

Ukoliko nema upalnog infiltrata, tada se radi o gastropatiji. Gastropatija je, ustvari, erozivni oblik gastritisa, koji je najčešće uzrokovan upotrebom lijekova (prethodno spomenutih NSAR), prekomjernom konzumacijom alkohola, prisutnim stresom te može nastati i zbog nekih težih bolesti, kao što je zatajenje organa, npr. jetre, bubrega.

Ovisno o tipu i intenzitetu gastritisa te o dokazanim uzrocima, pristupa se odabiru liječenja. Blaži oblik gastritisa treba započeti liječiti nefarmakološkim mjerama. Savjetuje se izbjegavati masnu hranu, jesti više manjih obroka, izbjegavati stres, alkohol, nesteroidne protuupalne lijekove. Svakako bi za cjelokupnu dijagnostičku sliku bilo dobro napraviti test intolerancije na hranu.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

One Response to Gastritis zbog bakterije, lijekova ili previše alkohola

  • Medicinska misljenja pružaju pozitivne informacije o proizvodu. Klinički je testiran i utvrđeno je da je bezbedan za upotrebu. Takođe je dokazano da proizvod funkcioniše. Prati međunarodne standarde kao što je ISO 9001. Proizvod je takođe pouzdan u smanjenju telesne težine i doktori ga preporučuju u te svrhe.
    Sastav Chocolate Slim.
    Kakao. Uglavnom se naziva „Čokolada“ i ubrzava proces sagorevanja masti i promoviše proces oblaganja. плач I još, zbog svoje dnevne kalorije se ne preporučuje da prate ukusno Chocolate Slim cena mršavljenje čokolada dijeta za mršavljenje više od 3 dana, vi ćete sigurno izgubiti težinu, međutim, najverovatnije, po cenu svog zdravlja. Međutim, ni jedan od mono – a takođe niskokalorične dijete mogu izazvati vam naškoditi, ako ćete držati ih u dužem vremenskom periodu. Režim čokolada dijeta za mršavljenje i ne može se smatrati uravnoteženu-odnos proteina, masti i ugljenih hidrata u njoj je 1:5:8 protiv običnih 1:1:4. chocolateslim-u-srbiji com ова листа

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA