Logo-Glas

Glasaju mrtvi i višestruko živi?!

6. Septembra 2014.

izboriMnogobrojne malverzacije uoči predstojećih opštih izbora u BiH natjerale su Centralnu izbornu komisiju (CIK) da podnese prijavu Tužilaštvu BiH zbog višestrukih manipulacija sa mjestom prebivališta, spornih prijava za glasanje putem pošte, ali i navodnih birača koji su mrtvi već nekoliko godina.

Tako su u CIK-u utvrdili da se na biračkim spiskovima, na kojima je registrovano 42.008 osoba za glasanje van BiH, nalazi čak 561 birač sa više prijavljenih adresa, u 58 slučajeva adrese su u dvije različite države, dok 47 potencijalnih birača, prema istim podacima, istovremeno živi u tri različite zemlje svijeta?! Pored toga, 77 lica u dostavljenim prijavama uopšte nema pravo glasa, a u ovoj grupi nalazi se i 37 onih koji su umrli još 2011. godine, te je očigledno da je u njihovo ime neko drugi podnio prijavu.

Zbog ovakvih pokušaja da se manipuliše izborima ne čudi ni prijedlog CIK-a za promjenu propisa pri registraciji birača, sa ciljem da takve izmjene spriječe ili bar smanje obim zloupotreba. Inače, CIK posjeduje imena svih onih koji su slali sporne prijave, a spisak sa dokaznim materijalom predali su Tužilaštvu BiH.

(IZVOR: PressRS)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA