Logo-Glas

GOMILANJE GUBITAKA: Kakvo je stanje u Rafineriji ulja Modriča i Rafineriji nafte Brod?

30. Oktobra 2019.

Rafinerija ulja Modriča nastavlja da gomila gubitke u svom poslovanju. Tako je u prvih 9 mjeseci ove godine Rafinerija ulja ostvarila poslovni minus od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak popeo na 55 miliona, piše BN.

Ovakvo stanje nameće logično pitanje: da li Rafineriju ulja Modriča čeka sudbina Rafinerije nafte Brod?

Rafinerija ulja Modriča nastavlja da tone. Akumulirani gubitak se povećava, dok je prihod u prva tri kvartala ove godine skoro duplo manji u odnosu na isti period 2018. S druge strane, u prošloj godini, Rafinerija ulja je iskazala višemilionsku dobit. Ovo dokazuje, kažu u opoziciji, da se u ovoj firmi dešavaju ozbiljni poremećaji u poslovanju.

Zajedno sa padom prihoda, u ovom preduzeću je sve manje radnika. U odnosu na septembar 2018. godine kada su u Rafineriji ulja bila zaposlena 372 radnika, broj zaposlenih trenutno je 345. U sindikatu kažu da će broj radnika do nove godine dodatno biti smanjen na oko tri stotine.

Radi se o radnicima u pogonima koji su povezani sa Rafinerijom nafte Brod koja od početka ove godine ne radi. Onima koji su ostali da rade u Rafineriji ulja, kaže Tanasić, za sada se redovno izmiruju sva primanja.

U još gorem stanju od Rafinerije ulja je Rafinerija nafte Brod, koja, nakon eksplozije u kojoj je poginuo jedan radnik, ne radi, a ima akumulirani gubitak veći od 600 miliona maraka. Iz Optima grupe, koja je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, a pod čijom kapom su obje rafinerije ne otkrivaju dugoročne planove proizvodnje. U Vladi Republike Srpske kažu da se radi o privatnoj firmi, međutim ne očekuju da će Rusi ugasiti proizvodnju i otići iz Republike Srpske.

Ekonomisti, međutim drugačije tumače finansijska kretanja u rafinerijama. Privatizacije naftne industrije Republike Srpske je prije više od deceniju predstavljena kao veoma uspješna, međutim preduzeća su godinama povećavala gubitke. Tako je nekada prosperitetna privredna grana pala na niske grane, a dugoročni nastavak proizvodnje je pod znakom pitanja.

(IZVOR: BN/FOTO: Ilustracija)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA