Logo-Glas

GOVEDARICA: Vanredna sjednica u parlamentu BiH o reformi pravosuđa ili referendum

4. Decembra 2016.

Источно Сарајево - Говедарица - конISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica najavio je danas u Istočnom Sarajevu da će ova stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti inicijativu za održavanje referenduma o pravosuđu BiH ukoliko u Parlamentarnoj skupštini BiH ne bude podržan njen prijedlog da o ovoj temi u parlamentu BiH bude održana vanredna sjednica.

– SDS će u parlamentu BiH zatražiti održavanje vanredne sjednice da bi se raspravljalo o nedostacima u radu Suda i Tužilaštva BiH, ali i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH. Ako se parlament BiH ogluši o prijedlog SDS-a, onda ćemo u Narodnoj skupštini Srpske pokrenuti inicijativu za održavanje referenduma o ovom pitanju i zatražiti mišljenje građana Republike Srpske da li smatraju da je potrebna reforma pravosudnih institucija BiH u ovom momentu – rekao je Govedarica na konferenciji za medije.

On je istakao da namjera SDS-a nije da utiče na postupke koje vode pravosudne institucije BiH, već da ih natjera da rade svoj posao.

– Smatramo da je u BiH neophodno otvoriti proces reformi kada je riječ o pravosudnim institucijama, a to znači da ćemo u narednom vremenskom periodu da se suočimo sa ozbiljnom reformom i predlaganjem konkretnih zakonskih rješenja kada je riječ o pravosuđu BiH – istakao je Govedarica.

Kad je riječ o o procesu reforme zakonskih rješenja, on smatra, da je njemu potrebno pristupiti iz dva razloga, od kojih je jedan izbor sudija i tužilaca BiH, te kadrovska struktura u Sud i Tužilaštvu BiH.

Prema njegovim riječima, aktivnosti VSTS-a dovele su do potpune neprincipijelnosti u pogledu nacionalne strukture i zastupljenosti Republike Srpske i Srba u Sudu i Tužilaštvu BiH.

– U Tužilaštvu BiH glavni tužilac je sa teritorije Federacije BiH /FBiH/, od četiri zamjenika tri su sa teritorije FBiH, u kabinetu glavnog tužioca sada, a i u zadnjih pet godina, nema niko iz Republike Srpske, a time i nijednog Srbina. U Sekretarijatu Tužilaštva sada, a i u proteklih pet godina nema nijednog Srbina – naveo je Govedarica.

Napominje da je i šef kabineta glavnog tužioca i sada i u proteklih pet godina Bošnjak sa teritorije FBiH, a da u Odjeljenju za odnose s javnošću Tužilaštva BiH nema niko iz Republike Srpske i nema nijednog Srbina.

– Predjednik Suda BiH i njegov zamjenik su iz bošnjačkog naroda, predsjednici Apelacionog odjeljenja i Krivičnog odjeljenja su iz bošnjačkog naroda, a predsjednik Upravnog odjeljenja iz hrvatskog naroda. Sekretar Suda je Bošnjak, kabinet predsjednika Suda je isključivo jednonacionalnog tipa, jer se u njemu nalaze svi Bošnjaci. I Služba za odnose s javnošću je jednonacionalnog tipa, jer se u njoj nalaze isključivo Bošnjaci i praktično nema nijednog Srbina – saopštio je Govedarica.

On je kao drugi razlog zbog čega je potrebna reforma pravosuđa BiH naveo neprincipijelnost u odnosu na žrtve rata i ratnih zločina srpske nacionalnosti.

– Niko od komandanata takozvane Armije BiH i HVO-a nije osuđen po principu krivične odgovornosti za razliku od srpskih komandanata i srpskog življa. Svi predmeti koji potpadaju pod kategoriju složenih predmeta kao što su Dobrovoljačka ulica, Atif Dudaković, Jošanica, Hrasnica, Sarajevo, Sijekovac i Bradina, nikada nisu riješeni – nabrojao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, na ovakav način Sud i Tužilaštvo BiH siju strah kod građana Republike Srpske i stvara se nepovjerenje prema ovim institucijam. “Potrebne su korjenite promjene i reforme”, poručio je Govedarica.

On je naglasio da je SDS velike primjedbe na rad Suda i Tužilaštva BiH uputio i kada je riječ o borbi protiv korupcije.

– Nemamo nijednu podignutu optužnicu u predmetima višemilionskih šteta – istakao je Govedarica.

Konstatujući da su Sud, Tužilaštvo i VSTS poprilično oboljeli i da je ovom trećem stubu vlasti potrebno pomoći korjenitim reformama, Govedarica je poručio da je “dogorjelo do nokata”.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA