Logo-Glas

Hakeri napali CCleaner, ugroženo više od dva miliona korisnika

18. Septembra 2017.

873x400Jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računara CCleaner, napali su hakeri prošle sedmice.

Hakeri su u program britanske kompanije Piriform ubacili zloćudni softver. Ovim činom potencijalno su ugrožena oko dva miliona korisnika, čijim računarima su hakeri mogli upravljati.

Program CCleaner najčešće se koristi na PC kompjuterima i Androidima. Prema informacijama koje prenose agencije, ovaj program dnevno skine pet miliona korisnika.

Kada je kompanija Piriform kupila Avast, sa sjedištem u Pragu, navedeno je da CCleaner koristi oko 130 miliona ljudi.

Istraga je pokazala da korisnici nisu mogli ni primjetiti ovaj napad, koji je bio prilično sofisticiran.

Kompanija Piriform upozorila je korisnike CCleaner verzija v5.33.6162 i CCleaner Clouda v1.07.3191 da preuzmu s interneta nove verzije.

Na Twitter nalogu “The Hacker News” navodi se da svi koji su instalirali CCleaner u septembru i augustu mogu imati i zaražene kompjutere.

Portparolka ove kompanije saopćila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 miliona, a CCleaner Clouda 5.000 korisnika.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog: Kako se ... // Vječita dilema svake porodice je - da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje. Iako među većinom vl...
Mobiteli koji najviše zrače: Provjerite da li se vaš nalazi na listi?... // Svjesni ste da mnogi aparati štetno zrače, tako i mobiteli. Znamo da ne možete bez njih, ali barem ih možete isključiti kada spavate i ne...
Wi-fi vam je uključen tokom noći? Evo zašto ga odmah trebate isključit... // U moru korisnih savjeta o korištenju pametnih telefona, jedan se tiče korištenja bežične internet-konekcije Naime, većini korisnika pame...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA