Logo-Glas

Hakeri napali CCleaner, ugroženo više od dva miliona korisnika

18. Septembra 2017.

873x400Jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računara CCleaner, napali su hakeri prošle sedmice.

Hakeri su u program britanske kompanije Piriform ubacili zloćudni softver. Ovim činom potencijalno su ugrožena oko dva miliona korisnika, čijim računarima su hakeri mogli upravljati.

Program CCleaner najčešće se koristi na PC kompjuterima i Androidima. Prema informacijama koje prenose agencije, ovaj program dnevno skine pet miliona korisnika.

Kada je kompanija Piriform kupila Avast, sa sjedištem u Pragu, navedeno je da CCleaner koristi oko 130 miliona ljudi.

Istraga je pokazala da korisnici nisu mogli ni primjetiti ovaj napad, koji je bio prilično sofisticiran.

Kompanija Piriform upozorila je korisnike CCleaner verzija v5.33.6162 i CCleaner Clouda v1.07.3191 da preuzmu s interneta nove verzije.

Na Twitter nalogu “The Hacker News” navodi se da svi koji su instalirali CCleaner u septembru i augustu mogu imati i zaražene kompjutere.

Portparolka ove kompanije saopćila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 miliona, a CCleaner Clouda 5.000 korisnika.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Instagram omogućava deljenje objava drugih korisnika u Stories sekciji... // Instagram je dodao opciju deljenja objava drugih korisnika kao Stories. Korisnici na mobilnim uređajima sada mogu da pritisnu taster za ...
Android vam je spor? Vrijeme je za brisanje duplih podataka // Android telefoni nakon godinu ili dvije korišćenja vrlo često postanu spori i zatrpani podacima koji korisnicima nisu potrebni. Oni osim...
KINESKI SATELIT JURI KA ZEMLJI: Procjene kažu da bi mogao da pogodi i ... // Kineska svemirska stanica “Tiangong-1” vjerovatno će pasti na Zemlju u nedjelju, 1. aprila, kažu stručnjaci. Procjene su da će “Tiangong...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA