Logo-Glas

Hakeri napali CCleaner, ugroženo više od dva miliona korisnika

18. Septembra 2017.

873x400Jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računara CCleaner, napali su hakeri prošle sedmice.

Hakeri su u program britanske kompanije Piriform ubacili zloćudni softver. Ovim činom potencijalno su ugrožena oko dva miliona korisnika, čijim računarima su hakeri mogli upravljati.

Program CCleaner najčešće se koristi na PC kompjuterima i Androidima. Prema informacijama koje prenose agencije, ovaj program dnevno skine pet miliona korisnika.

Kada je kompanija Piriform kupila Avast, sa sjedištem u Pragu, navedeno je da CCleaner koristi oko 130 miliona ljudi.

Istraga je pokazala da korisnici nisu mogli ni primjetiti ovaj napad, koji je bio prilično sofisticiran.

Kompanija Piriform upozorila je korisnike CCleaner verzija v5.33.6162 i CCleaner Clouda v1.07.3191 da preuzmu s interneta nove verzije.

Na Twitter nalogu “The Hacker News” navodi se da svi koji su instalirali CCleaner u septembru i augustu mogu imati i zaražene kompjutere.

Portparolka ove kompanije saopćila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 miliona, a CCleaner Clouda 5.000 korisnika.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Jedan klik je dovoljan da vas pokradu: Čuvajte se ovih stranica na Fac... // Krađa identiteta na internetu odavno je poznata, ali je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava, koju prate i finansijske malverzacije...
Čovjek koji je izmislio ”Like” dugme ne koristi Facebook, ... // Čovjek koji je izmislio ''Like'' dugme na Facebooku je uklonio aplikaciju sa svog mobilnog telefona. Džastin Rozenštajn (Justin Rosenste...
Viber se promijenio: Dopisivanje dobija novu dimeziju // Viber, jedna od vodećih globalnih aplikacija za razmjenu poruka, danas predstavlja set ažuriranih funkcija za četovanje. To su mogućnost...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA