Logo-Glas

Hoće li biti aktiviran predizborni ugovor SDS-a s dobojskom trojkom?

29. Novembra 2018.

BeFugovedarica-i-petrovicPostizbornim razlazom trojice poslanika i SDS raskinut je samo njihov politički brak, ali bi problema moglo da bude oko ispunjavanja međusobnih finansijskih obaveza.

Riječ je o Obrenu Petroviću, koji će biti poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, i Danijelu Jošiću i Nebojši Mariću, novim poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Kako je Srpskainfo pisala, parlamentarci iz najveće opozicione partije su prije izbora sa strankom potpisivali ugovor u kome su pristali da, u slučaju da odnesu poslanički mandat iz SDS, stranci uplate određenu sumu novca. Spekuliše se da je ta cifra za parlament RS do 150.000 KM, a za BiH i do 300.000 KM. Na ovaj način SDS je planirala da naplati novac koji je uložila u kampanju poslanika, ali i da pokuša da ih odvrati od promjene stranačkog dresa.

– Trebalo je da svaki od poslanika potpiše taj ugovor i da plati ovjeru kod notara. Ne znam da li su trojica iz Doboja to učinila – kaže naš izvor u SDS.

БАЊАЛУКА, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Консултације мандатара за састав нове владе Републике Српске Радована Вишковића са независним посланицима у Народној скупштини Српске.Независне посланике предводи Борис Јеринић.

Međutim, i bivši i sadašnji funkcioneri stranke nerado pričaju na ovu temu.

– Isključen sam iz SDS i nemam komentar. Rukovodstvo je isključilo iz partije poslanike i ljude u Doboju koji su napravili rezultat za sva četiri nivoa vlasti, zbog čega ne želim da komentarišem bilo šta u vezi sa SDS – rekao nam je Danijel Jošić, ne želeći detaljnije da govori o pomenutom ugovoru sa strankom.

Pokušali smo da dobijemo komentar od Obrena Petrovića ali nam nije odgovarao na pozive.

Istovremeno, poslanik SDS Davor Šešić smatra da trojica poslanika, u smislu Statuta stranke, više nisu njeni članovi.

– Nemaju nikakvu obavezu prema stranci osim moralne obaveze da vrate mandat. Budući da mandat prema zakonu pripada poslaniku, a ne stranci, onda se ne može ni očekivati tako nešto – kaže Šešić.
U ovoj priči i previše je nejasnoća, zbog čega SDS još nije ni pokušala da naplati novac od Petrovića i ostalih. Formalno, Skupština SDS tek treba da odluči o njihovim žalbama na isključenje. Drugo, Petrović, Jošić i Marić nisu sami napustili SDS nego ih je isključio predsjednik stranke Vukota Govedarca, pa nije najjasnije da li ugovor sa SDS pokriva i tu situaciju.

Treća i možda ključna stvar jeste nedoumica da li su ugovori sa poslanicima uopšte pravno valjani.

– Pitanje je da li bi SDS uspjela da na sudu dobije svoje bivše poslanike ako odluči da tuži one koji odbiju da uplate novac. I SDP BiH je prije nekoliko godina tužila nekoliko svojih članova koji su napustili stranku, ali je pravosnažno izgubila sudske sporove – kaže naš sagovornik.

Samostalni, ali uz većinu

Poslanici Nebojša Marić i Danijel Jošić do juče nisu zvanično obavijestili Narodnu skupštinu o tome da li će djelovati kao samostalni poslanici, u Klubu SNSD ili na neki treći način, kaže generalni sekretar NS RS Marko Aćić.

Marko-Acic– Prema informacijama kojima u ovom trenutku raspolaže Služba Narodne skupštine, navedeni poslanici djelovaće kao samostalni poslanici koji će podržavati skupštinsku većinu – rekao je Aćić.

Podsjećamo da je ranije najavljeno da će dvojica poslanika biti dio Kluba SNSD.
(IZVOR:Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA