Logo-Glas

Ipak nećemo imati najkišovitije proljeće

20. Februara 2015.

kiša oluja vrijeme nevrijemeBANJALUKA – Nakon što je netačno prevedena prognoza meteorološke kompanije “Accuweather”, prema kojoj Balkan očekuje najkišovitije proljeće svih vremena, uznemirila javnost, bh. meteorolozi ističu da nema mjesta panici, jer rekordi neće biti srušeni, iako nas narednih mjeseci očekuje dosta kiše.

– Javnosti je prenesena potpuno pogrešna informacija o navodnom najkišovitijem proljeću – ispričali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a isto su potvrdili i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, navodi da podaci Evropskog centra za srednjoročne i dugoročne prognoze vremena ukazuju da će količina padavina u prvoj polovini marta biti nešto veća od uobičajene.

– I april će biti nešto kišovitiji, ali crveni alarm se ne pali. Maj će u većem dijelu zemlje biti prosječno topao, a drugi dio tog mjeseca će biti i suvlji nego što je to uobičajeno – kazao je Kuštrinović, koji dodaje da će i jun biti topliji i suvlji u odnosu na prosjek.

Komentarišući spekulacije o navodnim poplavama, on dodaje da činjenica da svakog proljeća, kada se snijeg topi, postoji i takva opasnost zbog neuređenih vodotoka, a što nije ništa novo.

Iako su brojni portali u regionu proteklih dana donosili dramatične prognoze, etiketirejući ih i kao “uznemirujuće”, doslovan prevod saopštenja koje je objavljeno na sajtu kompanije “Accuweather” glasi tek da Balkanu, ali i drugim dijelovima Evrope, prijeti opasnost od poplava.

– Kombinacija zime sa velikim količinama snježnih padavina sa visokim, te istovremeno strmim terenom, može dovesti do povećanog rizika od poplava – navodi “Accuweather” u svojoj prognozi.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA