Logo-Glas

Ispitivanje prisustva radona na području Srpske

13. Aprila 2018.

Теслић - Кузмановић - симпозијумTESLIĆ
– Republika Srpska počela je realizaciju projekta izrade radonske mape rizika, što je već godinama i preporuka Evropske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije, rečeno je danas u Tesliću na Međunarodnom simpozijumu “Uticaj radona i torona na zdravlje stanovništva”.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je da je stanište radona pretežno u zatvorenim, prizemnim i mračnim prostorima, a stvara se kombinacijom i raspadom hemijskih elemenata u prirodi.

On je dodao da se u gotovo svim školskim objektima u Srpskoj istražuje prisustvo radona kao gasa koji negativno utiče na zdravlje ljudi da bi bile preduzete odgovarajuće mjere.

Akademik Dragoljub Mirjanić rekao je da su istraživanja pokazala prisutnost radona u pojedinim školama, poput banjalučkog naselja Bronzani majdan.
– Uglavnom se javlja na lokacijama gdje su bili rudnici, tektonski poremećaji, tako da radon iz zemlje curi u prostorije. U nekim mjestima evidentirana je po nekoliko puta veća koncentracija od dozvoljene – objasnio je Mirjanić.

On je istakao da radonsku mapu rizika do sada u BiH niko nije uradio, te da će na današnjem simpozijumu domaća stručna javnost biti upoznata sa rezultatima istraživanja zemalja koje su izradile ovu mapu.

– Evidentiraćemo stanje, predložiti mjere sanacije, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite će predložiti zdravstvene aspekte zaštite – rekao je Mirjanić.

Теслић - Богданић - симпозијумMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić smatra da je moguće preventivno djelovati u smislu da se obdaništa, škole i bolnice ne grade na takvim mjestima.

On je dodao da je i ostalim mjerama moguće spriječiti štetni uticaj ovog gasa na ljudsko zdravlje, što će resorno ministarstvo i ostale institucije preduzeti nakon inspitivanja i mapiranja lokacija sa povišenim prisustvom radona.

Bogdanić je istakao da je Ministarstvo podržalo inicijativu ANURS o organizovanju simpozijuma, s obzirom da je domaća stručna javnost malo upoznata o ovom problemu.

Predavanja na simpozijumu, koji su otvorili Kuzmanović i Bogdanić, održaće profesori Frančesko Bokikio i Karmela Karpentieri iz Nacionalnog centra za zaštitu od radijacije iz Italije, akademik Perko Vukotić iz Crne Gore, profesori Vanja Radolić iz Univerziteta u Osijeku, Janja Vaupotič iz Instituta “Jože Štefan” iz LJubljane, Predrag Kolarž iz Instituta za fiziku u Beogradu, Zdenka Stojanovska iz Makedonije, Feriz Adrović i Zoran Ćurguz iz BiH.

Simpozijum organizuje ANURS pod pokroviteljstvom Miinistarstva zdravlja i socijalne zaštite, a održava se u hotelu “Kardijal” u Banji Vrućici kod Teslića.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA