Logo-Glas

Ispovijest o radu na kruzerima: Radimo i po 100 sati sedmično

1. Marta 2015.

kruzer-jahtaMožda zvuči kao savršen posao – putovanje svijetom, upoznavanje svih nacija i velika plata, ali rad na kruzeru je sve samo ne to.

Sve prljave tajne koje čuva prostor ispod palube luksuznih, “plovećih hotela”, otkrio je Brian David Bruns, prvi Amerikanac u istoriji Carnival Cruise kompanije koji je odradio cijeli svoj ugovor bez davanja otkaza.

O svom iskustvu napisao je knjigu.

Brian David Bruns, bivši konobar na kruzeru, u knjizi “Cruise Confidential” iznosi nevjerovatne detalje iz svog rada koji su puni seksa, mržnje, ugnjetavanja i zabave.

– Kao konobar na Carnival's Legendu radio sam 100 sati u sedmici i to 15 sedmica zaredom, nakon čega sam naprosto prestao brojati. Nisam imao slobodan dan u 10 mjeseci – otkriva Bruns.

Kako kaže plata nikako ne odgovara odrađenim satima, zbog čega ćete rijetko vidjeti radnike iz razvijenih zemalja

– Na Legendi sam dobio svega dva slobodna ručka svakih osam dana. Inače bih radio svaki doručak, ručak i večeru. Svaki dan. A često i na ponoćnom bifeu. Najgori dio posla je taj osjećaj da vas poslodavac doslovno posjeduje. Koropracija kontrolira što jedete, kada jedete, kada možete na zahod, kolika vam je temperatura u kabini, apsolutno sve. Ako ste jedan dan već odradili 12 sati, a njima treba da radite još četiri, to ćete učiniti bez pogovora -ističe on.

Također, ono što vas ubija u pojam je način na koji vam je strukturiran dan: nikad ne možete spavati cijelu noć. U svih 10 mjeseci.

– Uglavnom bismo uspjeli spojiti četiri do pet sati sna u jednoj noći, i to nakon što bismo odradili smjenu od 12 sati. Većina ekipe hvata trenutke za drijemanje kada god može, jer su svi u nekom konstantnom zombi stanju – priča.

Ali, činjenicu da rade kao robovi, spavaju ugurani u kabine kao sardine bez trunke privatnosti, te da su plaćeni nevjerovatno malo, radnici su morali nekako preživjeti.

– Smatra se apsolutnim zločinom ako spavaš sa svojim sunarodnjakom. Na kruzerima se svi seksaju sa svima. To je izrazito rijetka prilika da “okusiš svijet”, ako se mogu tako izraziti. Ekipe se rotiraju svake sedmice, pa je nova brodska romansa uvijek dostupna. Prave veze je gotovo nemoguće održati kad radiš 100 sati u sedmici u rotirajućim smjenama. Poznajem možda svega nekoliko parova koji su uspjeli u tome. Ali, zato su romanse između gostiju i zaposlenika strogo zabranjene. Ako vas uhvate dobijate momentalni otkaz, iskrcavaju vas u prvoj luci, bilo gdje na svijetu. Rijetko ko to želi riskirati – priča on.

Brodska ekipa to malo slobodnog vremena koje imaju, a koje je uglavnom po noći, koriste za zabave. One traju kratko, najčešće od ponoći do tri ujutro, kada se bezglavo napiju i završe seksajući se po kabinama. Ponekad dva para istodobno u jednoj maloj kabinici, a dijeli ih samo zastor.

Konobarice često završe s brodskim oficirima, u nadi da će im pomoći da dobiju bolji smještaj i manje naporan posao. Recimo, hostese nešto manje zarađuju, ali imaju bolje radno vrijeme i manje naporan posao.

– No, oficiri ih često samo iskoriste, pruže im nekoliko lijepih mjeseci, nakon čega se vraćaju svojim porodicama, a na novoj turi već nalaze nove konobarice. Rijetko kad djevojke profitiraju – dodaje, prenosi Avaz.

Što se tiče gostiju, često dobijaju vlastite nadimke, a Amerikanci su opšta sprdnja jer su najdeblji.

– U restoranu ih zovemo “kravama”, što zaista ima smisla. Ogromni su, umiljati i cijeli dan stoje i jedu. Ima i puno putnika koji postanu grozno iritantni zbog alkohola. Počnu se ponašati kao idioti iz prve klase na Titaniku. Bila je jedna posebno groteskna, debela porodica koja je moju kolegicu toliko izludila da je dobila živčani slom nasred sale tokom posluživanja večere. To je bio jedan od najgorih trenutaka u mom životu – prepričava Brian David.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA