Logo-Glas

Istraga protiv Komisije za sprovođenje referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić

17. Oktobra 2019.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju pokrenulo je istragu protiv Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić Milana Miličevića, kao i protiv sekretara OO SNSD u Tesliću i delegata te stranke u Vijeću naroda Republike Srpske, Igora Bošnjaka, saopšteno je danas iz SDS.

U saopštenju se dodaje da je protiv Bošnjaka još prije sedam mjeseci Srpska napredna stranka podnijela krivičnu prijavu. U prijavi su naveli da se Bošnjak uoči referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić lažno predstavio kao povjerenik SNS i u ime te stranke sa lažnim pečatom predao spisak članova biračkih odbora i njihove zamjene, iako je visoki funkcioner lokalnog SNSD, piše SrpskaInfo.

– U isto vrijeme je Komisija za sprovođenje postupka opoziva, sačinjena isključivo od članova SNSD, odbila da prihvati prijedlog članova biračkih odbora od strane legalnog i ovlaštenog predsjednika SNS u Tesliću, Momčila Gotovca – navodi se u saopštenju iz SDS.

Dodaje se da je ista komisija, takođe, odbila spiskove članova biračkih odbora legalnih predstavnika Radničke partije, Penzionerske stranke i još nekoliko političkih subjekata u cilju da se SNSD obezbijedi stoodstotno učešće u većini biračkih odbora.

– A da se posmatračima zabrani uvid i fotografisanje zapisnika, takođe suprotno Izbornom zakonu i pravilima CIK. Ovim nezakonitim odlukama su članovi te Komisije postali saučesnici u više krivičnih djela – sve u pripremi izborne krađe koja je počinjena u nekoliko biračkih odbora za vrijeme referenduma, što je predmet zasebne krivične prijave i istrage. Izborna krađa je pripremana i pokušana u većini biračkih odbora sastavljenih na gore pomenuti nelegalan način, ali su posmatrači SDS dobrom organizacijom i upornošću krađu na većini mjesta spriječili – ističe se u saopštenju iz SDS.

Dodaje se da je MUP Republike Srpske po nalogu tužilaštva ove sedmice izuzeo dokumentaciju, koja će se koristiti u postupku koji je pokrenut protiv Bošnjaka i članova navedene Komisije.

Među dokumentacijom koju je policija izuzela nalazi se Odluka o formiranju komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić; Odluku o imenovanju predsjednika i članova navedene Komisije; te dokumentaciju koja se odnosi na imenovanje Bošnjaka za povjerenika SNS Teslić, kao i propratnu dokumentaciju koja se odnosi na spisak predsjednika glasačkih odbora, njihovih zamjenika, članova glasačkih odbora i njihovih zamjenika, predloženih za postupak sprovođenja opoziva načelnika opštine Teslić ispred SNS u Tesliću.

– SDS je zajedno sa SNS, Penzionerskom strankom i Radničkom partijom, pet dana uoči referenduma održala konferenciju za novinare na kojoj je ukazano da su prilikom procedure imenovanja članova biračkih odbora počinjena krivična djela, ali je naglašeno da SDS ima dovoljno posmatrača na svim biračkim mjestima da spriječi izbornu krađu u čemu se na kraju i uspjelo – navodi se u saopštenju SDS.

Iz SDS navode da se izborna krađa desila na biračkim mjestima Vlajići, Očauš, Buletić C, Mladikovine A i Kamenica A.  Dodaju da su aktivisti SNSD nakon što su saznali da su doživjeli debakl i ubjedljiv poraz, mijenjali vreće sa izbornim materijalom i zapisnike na očigled TV kamera, i uz pomoć pripadnika MUP i odbornika SNSD.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA