Logo-Glas

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Bojler je najopasniji električni uređaj u stanu

19. Marta 2018.

bojlerNajopasniji električni uređaj u stanu je bojler.

Iako po inženjerskoj strukturi djeluje kao jednostavan uređaj, mali kvar može izazovati problem.

Voda je puna kamenca, a on je ujedno i najveći problem kada je rad bojlera u pitanju, pa kamenac od prvog dana upotrebe “napada” kazan bojlera i grijač.

Emajlirani bojleri imaju kraći radni vijek, ali su povoljniji pri kupovini. Zato mogu procuriti poslije pet-deset godina upotrebe. Bojleri s kazanom od inoksa jesu skuplji, ali su znatno trajniji. Zbog toga, kod modela s emajliranim kazanom poželjno je bar na dvije godine očistiti kamenac. Ovim postupkom bitno se produžava radni vijek grijača, a i samog bojlera. Nakon niza godina u bojleru se može nataložiti i više 20 kilograma kamenca, prenosi CdM.
Drugi, mnogo veći problem su strujni udari. Bojler mora biti ispravan i pravilno povezan. Električna instalacija u kući ili stanu mora biti ispravna i uzemljena. Ako uzemljenje u instalaciji nije dobro, postoji velika opasnost od strujnog udara, nekada, nažalost, s fatalnim posljedicama.

Zato je od izuzetne važnosti da prilikom tuširanja bojler bude isključen.

Opasnost može predstavljati i neispravno povezani termostati i sigurnosni ventil. Voda u kazanu se grije bez kontrole. Ako termostati zakažu a sigurnosni ventil nije ispravan, u bojleru dolazi do stvaranja pritiska i zbog toga može eksplodirati.

Najbolji vid prevencije su redovni servisi, na dvije-tri godine.
(IZVOR: Avaz/CdM)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA