Logo-Glas

ISTRAŽIVANJE: Zašto žene stenju tokom seksa?

23. Oktobra 2017.

orgazam seks
Stručnjaci su se uhvatili u koštac sa “škakljivim2 pitanjem

Sve što treba da napravite jeste da pogledate prikaz gotovo bilo kojeg ženskog orgazma na ekranu da biste dobili ideju o tome kako bi žena “trebalo” da reaguje tokom seksa.

Od hita “Kad je Hari sreo Sali” do serijala “Seks i grad” i bilo kojeg pornića, žene u zanosu strasti, ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo patnički prizvuk – oplakivanja radosti.

Ali, da li je to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu? Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. godine je ekipa naučnika sa Univerziteta Lankašajr izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom “kopulatorna vokalizacija”.

U studiji su ispitali 71 ženu u dobi od 18 do 48 godina detalje o njihovom oglašavanju tokom seksa. Otkrili su da većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne isključivo dok doživljavaju orgazam.

Umjesto toga, 66 njih je priznalo da stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije.

– Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca – zaključili su istraživači.

Osim toga, dodaju da žene ubacuju stenjanje kako bi smanjile “dosadu” u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

– Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom – kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, ali zapravo nema ništa mudro u tome.

– Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako – kaže autor i tzv. seksualni edukator Peti Brisben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da prikriju ono što nije da prije završi.

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na prmjer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulativnih glasanja.

To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici.

Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primjera je još mnogo.

Seksualne performanse i primatologe na stranu, vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad prije jer se na to potiču.

– Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu da učine i korak više te postanu učiteljice svom muškarcu – kaže Brisben, koja ističe da je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.
(IZVOR: Express.hr)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA