Logo-Glas

Italijani obećali pomoć Derventi u sanaciji nakon poplava

12. Novembra 2014.

20141112134429_272670DERVENTA – Vlada Italije odobrila je 1,2 miliona evra pomoći BiH za obnovu i rekonstrukciju nakon katastrofalnih poplava za nekoliko pogođenih opština, među kojima je i Derventa, izjavio je Stefano Stući, zamjenik ambasadora Italije u BiH.

Stući je nakon razgovora s načelnikom opštine Derventa Miloradom Simićem istakao da je na sastanku bilo riječi o definisanju prioriteta, te da je zaključeno da će se raditi na projektima koji će osigurati prevenciju od novih poplava, poboljšati ekonomiju i osigurati pomoć građanima.

– Još prikupljamo informacije o prioritetima i potrebama svake opštine, nakon čega će biti donesena odluka koliko će koja opština dobiti novčanih sredstava – izjavio je Stući.

U delegaciji koja je posjetila opštinu Derventa bio je i ekspert za kooperacije Ministarstva spoljnih poslova Italije Etore Gobato.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić istakao je da je imao sadržajan razgovor sa delegacijom Ambasade Italije u BiH, te da očekuje i konkretnu pomoć u skorijem vremenu.

– Naše opredjeljenje je i ranije bilo da radimo na infrastrukturi i posljednje poplave koje su nas pogodile pokazale su da je nivo štete smanjen za deset puta nego 2010, što je jasan dokaz da su radovi koje smo uradili dobro isplanirani. Kandidovao sam projekat i očekujem pomoć da uradimo jedan kanal kroz industrijsku zonu u vrijednosti 82.000 KM, čime bi zaštitili brojne privredne subjekte od eventualnih poplava – rekao je Simić.

On je dodao da je planirano da se dio pomoći realizuje i posredstvom Centra za socijalni rad i Opštinske organizacije Crvenog krsta, i to za najugroženije stanovništvo zahvaćeno poplavama.

Italijanska delegacija posjetila je firmu “Veneto Shoes”, zatim sportsku dvoranu, gimnaziju i naselje Jasenci.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA