Logo-Glas

Iz grada otišao u selo: Pilićar Dalibor Vasić kupio staro imanje i započeo posao

7. Oktobra 2017.

pilicar-vasic-derventa-kalenderovciDERVENTA
– Već pet godina, Dalibor Vasić bavi se peradarstvom, tačnije, u Gornjim Kalenderovcima, posjeduje farmu čiji je kapacitet sedamnaest hiljada pilića. Važno je naglasiti da je proširenje u toku, s tim da izgradnja još uvijek nije u potpunosti završena. Od samog početka radi sa firmom iz Laktaša „GT Satelit“ i, kako kaže, zadovoljan je redovnom isplatom, dobrom saradnjom i korektnim odnosom.

– Iako sam rođen i odrastao u gradu, odlučio sam da odem na selo i započnem poljoprivrednu proizvodnju, jednostavno, želio sam da promijenim način života. Kupio sam imanje, jedno staro ognjište, i 2012. godine, napravio farmu pilića. Da bi bio uspješan, čovjek se mora posvetiti onome što radi i neprestano se truditi, jer onaj koji nije predan poslu, ne može opstati. Supruga i ja radimo sami, a samo ponekad, u zavisnosti od količine posla, angažujemo radnika. Primam opštinski podsticaj i zadovoljan sam, ne samo redovnom isplatom, već i iznosom – rekao je Vasić.

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, ima bunar, koji uglavnom može zadovoljiti potrebe pilićara. Međutim, problem nastupi u dugim periodima suše, kada nivo vode bude znatno smanjen. Naime, u ljetnjem periodu za pun kapacitet, odnosno, sedamnaest hiljada velikih pilića, dnevna potrošnja vode iznosi sedam kubika. Upravo zbog toga, Vasić je izrazio nadu da će uskoro početi izgradnja priključka na gradsku vodovodnu mrežu, što bi bilo itekako značajno, ne samo za poljoprivredne proizvođače, već i sva ostala domaćinstva u ovom kraju.

Drvo priprema i ljeti i zimi, s tim da je potrošnja daleko veća zimi, pa da bi uskladio troškove, pored drveta, nabavlja i stanarski ugalj. Ova farma godišnje, u prosjeku, isporuči šest turnusa.

– Porast otkupne cijene bi dobro došao, ali, nažalost, tržište u ovoj zemlji je prilično neuređeno. Uz pomoć kreditnih sredstava izgradio sam i opremio prostor, mada sam ulagao i vlastiti novac. I na selu se može živjeti, samo treba raditi i dobro organizovati posao – istakao je Vasić.
(IZVOR: Derventa Cafe/Derventski list)

Čitajte još

Radnici Unisa iz Dervente traže novac, a Rusi nove garancije // DERVENTA- Radnici Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente i dalje pregovaraju sa upravom preduzeća u vezi sa isplatom dugovanja za doprinose i ...
“BC institut” derventskim poljoprivrednicima predstavio adute za nared... // DERVENTA - Predstavnici zagrebačkog „BC instituta“ i njihovi saradnici održali su danas prezentaciju hibrida kukuruza za predstojeću sjet...
Ambasador Ferguson posjetio Derventu // DERVENTA - Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson posjetio je danas opštinu Derventa, gdje je sa načelnikom opštine Miloradom Simićem ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA