Logo-Glas

Izabrana Vlada Republike Srpske

18. Decembra 2014.

vlada RSNa sjednici Narodne skupštine Republike Srpske sa 44 glasa za i 37 protiv izabrana je nova Vlada Republike Srpske.

Prije glasanja, koje je završeno oko 00:20 časova, poslanicima se obratila i Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove vlade. Ona je u svom obraćanju replicirala poslanicima koji su danas raspravljali o ekspozeu za rad novoizabrane Vlade.

Predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović je na kraju rasprave rekao da je bilo 42 diskusije i 47 replika a predsjednica Vlade i ministri položili su i svečanu zakletvu.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS je počela jutros oko 10.00 časova a na samom glasanju nisu prisustvovala dva poslanika.

Za izbor nove Vlade RS postojala je skupštinska većina, koju čini dosadašnja vladajuća koalicija SNSD, DNS i SP.

To je drugi mandat Željki Cvijanović na premijerskoj funkciji, a 15. Vlada RS.

Odmah poslije završetka ovog zasjedanja, poslanici su počeli i 3. posebnu sjednicu na kojoj će biti izabrani potpredsjednici Narodne skupštine RS, te formirana preostala skupštinska radna tijela.

Za ministra finansija izabran je Zoran Tegeltija, a Dragan Lukač za ministra unutrašnjih poslova, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Petar Đokić obavljaće funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Anton Kasipović ministra pravde, a Stevo Mirjanić ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je Dragan Bogdanić izabran za ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar nauke i tehnologije ostaje Jasmin Komić, novi ministar trgovine i turizma je Predrag Gluhaković, dok je Jasmina Davidović izabrana za ministra porodice, omladine i sporta.

Srebrenka Golić izabrana je za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Neđo Trninić za ministra saobraćaja i veza, Zlatan Klokić za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok Davor Čordaš ostaje ministar za izbjeglice i raseljena lica.

Izabrani potpredsjednici parlamenta

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je dva potpredsjednika parlamenta, Nenada Stevandića iz SDS-a i Senada Bratića iz koalicije “Domovina”.

Na sjednici su razriješeni dužnosti članstva u skupštinskim odborima poslanici koji su izabrani za ministre i na njihova mjesta su imenovani novi članovi.

Poslanici su, takođe, imenovali i spoljne članove odbora Narodne skupštine koji se popunjavanju licima mimo skupštinskog saziva.

Ovim imenovanjima, završena je treća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Cvijanović: U ekspozeu navedene konkretne mjere i ciljevi

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u ekspozeu, koji je predstavila u parlamentu Srpske, naveden niz konkretnih mjera i ciljeva koje Vlada želi da postigne.

– Unaprijed reći da je ekspoze samo spisak želja – previše je hrabra ocjena. Prijedlozi iz ekspozea biće provođeni od naredne godine – poručila je Cvijanovićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je ponovila da će Vlada Srpske hrabro ući u fiskalnu konsolidaciju.

– Potrebno je reformisati upravu, od administracije napraviti odgovornu strukturu i sigurno je da ćemo to raditi u narednom periodu – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u Srpskoj moguće osnovati preduzeće za tri dana po modelu jednošalterskog sistema i za najviše 200 KM.

Govoreći o pravima boračkih kategorija, Cvijanovićeva je rekla da su mnoga prava uvedena tim kategorijama i da će Vlada nastaviti da se prema njima odgovorno ponaša.

Ona je napomenula i da je potrebno poboljšati materijalni status penzionera, navodeći da će se u narednoj godini ići na još jedno povećanje penzija.

Cvijanovićeva je istakla da je u ekspozeu naveden i niz mjera za rasterećenje privrede, kao i da će da budu preduzete reforme u svim sektorima.

Komentarišući tvrdnje opozicije da u Srpskoj “ima mnogo afera”, Cvijanovićeva je rekla da za vrijeme Vlade koju je predvodila nije bilo nikakvih afera.

– U vrijeme krize smo provodili različite projekte na dobrobit građana i sigurno je da ćemo provoditi i sve mjere iz ekspozea – zaključila je Cvijanovićeva.

Govoreći o tvrdnjama poslanika “Domovine” da su bošnjačka djeca diskriminisana u oblasti obrazovanja u Srpskoj, Cvijanovićeva je podsjetila da postoji privremeni sporazum Srpske i Federacije BiH o obrazovanju koji samo Srpska provodi.

– Imate u Srpskoj 20 škola u kojima djeca mogu izučavati bošnjački jezik, 6.771 dijete ima islamsku vjeronauku, problemi u dvije škole pojavili su se jer se politika umiješala u to, a mogli smo bez toga i to pitanje riješiti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se udžbenici besplatno obezbjeđuju godinama, te da nikada nije diskriminisano nijedno dijete po nacionalnoj osnovi.

-Naprotiv, više od 2.000 udžbenika smo omogućili, rađeni su u Federaciji BiH, a ne postoji nijedan sličan primjer u tom entitetu i nije korektno da se iznose neistine – naglasila je Cvijanovićeva.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA