Logo-Glas

Izgradnja nadstrešnice za lokalitet “Ambarine”

18. Februara 2015.

Donji Delak Ambarine izgradnjaDERVENTA – U Kulturno-istorijskom kompleksu “Donji Detlak” u toku je gradnja nadstrešnice za arheološki lokalitet “Ambarine” koji će biti jedini natkriven u BiH, kažu u derventskoj Turističkoj organizaciji.

Vrijednost projekta je 365.944 KM, a novac je obezbijeđen iz sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH za projekte iz oblasti kulture.

Završetak radova planiran je do polovine godine. Prvobitno je bilo planirano da radovi budu završeni do kraja 2014. godine, ali su to odgodili vremenski uslovi.

Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da projekat sprovodi Zavod za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

– Ambarine su najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini – rekao je Kljajić i dodao da je izvođač radova građevinska firma “Građenje” sa Pala.

U Turističkoj organizaciji podsjećaju da su “Ambarine” arheološki istraživane 2009. godine, godinu dana poslije proglašene su nepokretnim kulturnim dobrom, dok je idejno rješenje uređenja “Ambarina” urađeno 2011. godine.

Prošle godine je u Banjaluci i Derventi naučna konferencija o Kulturno-istorijskom kompleksu “Donji Detlak”.

(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

DETALJNA PROGNOZA: Evo kakvo vrijeme nas očekuje narednih pet dana // BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će preovladavati promjenljivo oblačno i suvo vrijeme, sa sunčanim intervalima, s...
Naoružani puškom oteli cigarete: Razbojnici iz Teslića osuđeni na 16 g... // Ališan Hajriz (32) iz Zenice i Damir Mešić (36) iz Teslića osuđeni su u dobojskom Okružnom sudu na po osam godina zatvora zbog oružane ...
Danas oblačno sa kišom ili susnježicom // BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti malo hladnije vrijeme, sa kišom prijepodne koja će mjestimično preći u s...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA