Logo-Glas

Izgradnja nadstrešnice za lokalitet “Ambarine”

18. Februara 2015.

Donji Delak Ambarine izgradnjaDERVENTA – U Kulturno-istorijskom kompleksu “Donji Detlak” u toku je gradnja nadstrešnice za arheološki lokalitet “Ambarine” koji će biti jedini natkriven u BiH, kažu u derventskoj Turističkoj organizaciji.

Vrijednost projekta je 365.944 KM, a novac je obezbijeđen iz sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH za projekte iz oblasti kulture.

Završetak radova planiran je do polovine godine. Prvobitno je bilo planirano da radovi budu završeni do kraja 2014. godine, ali su to odgodili vremenski uslovi.

Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da projekat sprovodi Zavod za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

– Ambarine su najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini – rekao je Kljajić i dodao da je izvođač radova građevinska firma “Građenje” sa Pala.

U Turističkoj organizaciji podsjećaju da su “Ambarine” arheološki istraživane 2009. godine, godinu dana poslije proglašene su nepokretnim kulturnim dobrom, dok je idejno rješenje uređenja “Ambarina” urađeno 2011. godine.

Prošle godine je u Banjaluci i Derventi naučna konferencija o Kulturno-istorijskom kompleksu “Donji Detlak”.

(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Večeras zaprašivanje komaraca u Šamcu // ŠAMAC - Na području mjesnih zajednica Šamac, Pisari, Tišina i Tursinovac večeras će biti zaprašivani komarci u periodu od 19.00 do 22.0...
Epilog teške saobraćajne nesreće u Doboju: Lukiću dvije godine i tri m... // Nakon skoro tri godine od saobraćajne nesreće koja se dogodila u centru Doboja, kada je poginula je Marija Dević (53), donešena je kako...
Jutros u Doboju izmjerene osam stepeni, danas nas očekuje sunčan dan // BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano i toplo sa malom oblačnošću, uz najvišu dnevnu temperat...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA