Logo-Glas

Izračunajte koliko promila alkohola imate u krvi

1. Maja 2017.

alkoholPostoji ogromna razlika između toga koliko čovjek alkohola može popiti a da se na njemu “ne vidi da je pijan” i zakonski dopuštene granice.

Ako uzmemo u obzir da je danas Dan rada, dan kada mnogi idu na izlete, roštiljanja i bilo koji vid uživanja uz koji je alkohol kod nas nezaobilazan faktor, bilo bi dobro znati koliko je zakonom dozvoljeno popiti prije nego što se sjedne za volan vašeg omiljenog četverotočkaša.

Koliko osoba može podnijeti alkohola, zavisi o njegovoj kilaži, visini, vrsti alkoholnog pića koje konzumira ali i o dužini konzumiranja. Alkohol popijen u kratkom roku daje mnogo veću koncentraciju u organizmu od iste količine popijenog alkohola u dužem periodu. Pijte malo, polako, jedite i ne pretjerujte.

– Alkohol i volan nikako ne idu zajedno. Vozač dobije lažnu sigurnost, želi da se dokaže brzom vožnjom a koncentracija i refleksi skoro da i ne postoje. Moja preporuka, kao i preporuka našeg udruženja je da ukoliko popijete ili koristite taksi ili zamolite nekoga ko nije pio da vas odveze kući. Taksi može biti 20 maraka, kazna bar pet puta veća, a da ne pričam o udesu ili nečemu još gorem…- izjavio je Milutin Kužet, rukovodilac auto kluba Garage78.

Orijentacionu količinu alkohola možete izračunati pomoću sljedeće tabele. Potrebno je unijeti pol, težinu, visinu, starost, a rezultate dobijate u redu ispod.

Tabela za računanje količine alkohola u krvi

Pol
(m/ž)
Težina
(kg)
Visina
(cm)
Starost Dozvoljena koncentracija alkohola u krvi u promilima
Individualni reduktivni faktor . Konzumacijom  grama čistog alkohola postižete dopuštenu koncentraciju alkohola u krvi.
Želim li ostati trijezan smijem popiti
ml Pivo
(5,0 Vol. %)
ml Vino
(10,5 Vol. %)
ml Liker
(25 Vol. %)
ml Rakija
(32 Vol. %)
ml
Votka
(40 Vol. %)
Mjere:
Velika čaša piva = 500ml, 1 čaša vina = 200ml, dupla rakija = 40ml
Interaktivnu tabelu potražite na ovom linku.(IZVOR: Nezavisne)

Čitajte još

Mercedes zainteresovan za patent pronalazača iz Kneževa // Pronalazač Zoran Vujinović iz Kneževa potvrdio je kako je Mercedes Benz prepoznao vrijednost njegovog patenta "Teslin trofazni rotacioni ...
Ako vam se isprazni akumulator, ovako ga napunite // Dešavalo vam se da slučajno zaboravite da ugasite svetla na automobilu i da vam se akumulator ispraznio. Srećom, postoji trik koji može ...
Šta je dobro imati u gepeku? // Dobro je poznato šta po zakonu morate imati u gepeku svog automobila, ali još je neke stvari poželjno nositi. Kompresor za gume Ova mal...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA