Logo-Glas

Izvršena prva operacija katarakte

29. Oktobra 2015.

operacija-doktorDOBOJ – U Službi za oftalmologiju dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” danas je prvi put urađena operacija katarakte upotrebom savremene opreme koja ovu službu od sada svrstava u vrhunsku oftalmohirurgiju.

Prvu od današnjih sedam operacija izvršili su oftalmololozi Boško Amidžić sa Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, Emir Čabrić sa Poliklinike Doboj Jug i specijalisti dobojske bolnice.

– Bolnica u Doboju od sada se svrstva u mali broj zdravstvenih ustanova u BiH i regionu koje su usvojile metodu operacije katarakte sa implantacijom interokularne leće na mali rez – rekao je direktor Poliklinike Doboj Jug Emir Čabrić.

On je istakao da je operacija primjenom takvog reza savršena i da pacijent nakon pola sata može da ići kući.

Čabrić je pohvalio upravu bolnice koja je imala sluha da u teškoj ekonomskoj situaciji obezbijedi vrhunsku opremu u oftalmohirurgiji.

Pomoćnik direktora dobojske bolnice Aleksandar Panić rekao je da je menadžment bolnice u nabavku opreme uložio oko 200.000 KM, a u adaptaciju prostora oko 10.000 KM.

operacija-doktor1Panić navodi da su se operacije ovog tipa u Republici Srpskoj do sada radile samo u Banjaluci sa listom čekanja od dvije i po godine za dobojske pacijente.

On je najavio da će se u narednom periodu za ovu vrstu operacija pripremati pet specijalista oftalmologa.

Panić ističe da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske snosi troškove operacije katarakte od oko 1.250 KM.

Oftalmolog Bolnice “Sveti apostol Luka” Davor Cvijetić naveo je da se na listu čekanja, koja neće biti duža od mjesec dana, do sada prijavilo oko 120 pacijenata.

Siva mrena ili katarakta predstavlja svako zamućenje sočiva oka, što pacijent doživljava najčešće kao postepeno slabljenje vida.

Najčešća je staračka mrena, mada ona može biti i posljedica traume, metaboličkih bolesti, očnih bolesti, primjene lijekova.

Katarakta je vodeći uzrok sljepila u svijetu, a preporuka je da se operiše onda kada počne da smeta za normalan život i rad.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA