Logo-Glas

JEDAN IZ DOBOJA: Tri državljanina BiH deportovani iz Njemačke

13. Aprila 2019.

SARAJEVO – Tri državljanina BiH koja je preksinoć Njemačke deportovala iz Diseldorfa zbog sumnje da su povezani su terorističkim djelovanjem i Islamskom državom (ISIL) ispitana su odmah u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su puštena na slobodu.

Jedan iz Doboja

Prema informacijama portala “Avaz”, riječ je o dvojici braće rođene u Njemačkoj, čiji su roditelji iz Maglaja. Jedan ima 25 godina, a drugi je godinu mlađi. Njihova imena nisu saopštena iz sigurnosnih razloga i zbog istrage koja je još u toku. Avaz saznaje da je riječ o braći Halilović.

Treća protjerana osoba rođena je u Doboju i ima 29 godina. Sva trojica su pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smiju napuštati boravište. Nalaze se u jednoj vrsti kućnog pritvora.

Dvojica braće navodno su ranije posjećivala maglajsko vehabijsko selo Ošve, zbog čega su i sumnjivi sigurnosnim agencijama Njemačke.

Ni SIPA ni Tužilaštvo BiH za sada nemaju informacije da su spremali bilo kakav teroristički napad, iako su vlasti Njemačke saopštile da su trojica Bosanaca osumnjičena za planiranje napada u ime terorističke organizacije Islamska država.

Potvrdili u Ministarstvu

Iz Ministarstva sigurnosti BiH juče je potvrđeno da su, prema Sporazumu o readmisiji sa Saveznom Republikom Njemačkom, bh. državljani vraćeni i prihvaćeni od nadležnih agencija u BiH.

“Daljnje postupanje u vezi s navedenim sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH”,  rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali

Iz Tužilaštva BiH jučer su nisu oglašavali. Iako su trojici bh. državljana na teret stavljene ozbiljne optužbe, iz ove pravosudne institucije nisu reagovale.

Avaz.ba nezvanično prenosi da je šef Odjela za terorizam pri Tužilaštvu BiH Ćazim Hasanspahić upoznat s ovim slučajem.

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA