Logo-Glas

Jedan od 90 ispitanih učenika ima idealno stanje uhranjenosti

7. Aprila 2016.

medicinska-škola1

DOBOJ
– Samo jedan od ukupno 90 ispitanih učenika četvrtih razreda Medicinske škole u Doboju ima idealno stanje uhranjenosti, rezultat je nutricionističkog ispitivanja sprovedenog u dobojskoj Bolnici “Sveti apostol Luka”.

Nutricionistkinja Inga Marković kaže da je riječ o poraznom rezultatu, a da je uzročnik takvog stanja pretjeran unos hrane u odnosu na potrošnju i izbor namirnica.

Markovićeva je ukazala na porast hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, oštećenje kičmenog stuba i zglobova, koje se kod mladih javljaju još u ranom periodu.

– Krajnje je vrijeme da se na lokalnom i republičkom nivou urade prave procjene i formiraju multidisciplinarni timove koji će se baviti ovom problematikom jer ćemo veoma brzo biti u teškoj situaciji da radno aktivno stanovništvo bude nesposobno za rad – upozorila je Markovićeva.

Ona je navela da se ispitivanje odnosilo na mjerenja sastava tijela i da je tom prilikom korišten najmoderniji aparat u nutricionizmu “InBodi 770” koji na području Republike Srpske posjeduje samo dobojsko Savjetovalište za dijabetes i ishranu.

Svjetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen borbi i prevenciji dijabetesa, u Doboju je obilježen prigodnim programom u Centru za kulturu i obrazovanje.

Markovićeva je navela da u Doboju evidentirano 3.800 oboljelih od dijabetesa, ali da broj nije potpun zbog privatne primarne prakse i nerazmjenjivanja podataka.

Ona je istakla da je dijabetes poprimio oblik pandemije od koje je u svijetu oboljelo 422 miliona osoba, direktno umrlo 1,5 milion, a 2,2 miliona smrtno stradalo usljed povišenog šećera u krvi.

Milijardu osoba ima preddijabetes, a uočena je i pojava dijabetesa tipa dva kod djece i mlađih osoba, iako je oboljenje karakteristično za starija lica.

Markovićeva je napomenula na hitnu potrebu mjenjanja prehrambenih navika i povećanje fizičke aktivnosti.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA