Logo-Glas

Jugović: Ukinuti pljačkašku privatizaciju

16. Marta 2015.

trudbenik protestDOBOJ – Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske Nebojša Jugović izjavio je da mali akcionari očekuju od Vlade Srpske da donese zakone po ugledu na zemlje regiona, koji će omogućiti da “djela ratnog profiterstva i pljačkaške privatizacije ne zastarijevaju, odnosno sankcionisanje onih koji su opljačkali privredu”.

On je istakao da su na području Republike Srpske mali akcionari opljačkani za više od 10 milijardi KM, odnosno više od 500.000 malih akcionara ostalo je bez svojih akcija.

Jugović je danas u Doboju podržao protestni skup koje je organizovalo Udruženje malih akcionara “Trudbenik” Doboj s ciljem da se spriječi uništavanje fabrike kompresora i pneumatskih alata “Trudbenik” iz Doboja, posljednjeg privrednog društva u tom gradu koje funkcioniše kao akcionarsko društvo.

Prema njegovim riječima, Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske od Vlade očekuje finansijsku podršku da se putem “kapital revolucije” otkupe akcije od većinskog vlasnika “Trudbenika” Pere Bukejlovića i sličnih preduzeća, s ciljem spasavanja privrede.

Ljubo Milutinović iz Udruženja malih akcionara “Trudbenik” rekao je da mali akcionari traže revitalizaciju preduzeća po svim proizvodnim cjelinama, oslanjanje na vlastite stručne snage, očuvanje ukupnog kapitala i svake akcije pojedinačno.

On očekuje eliminisanje nedozvoljenih radnji, smjene odgovornih te novu poslovnu politiku za vraćanje starih klijenata.

– Borićemo se svim legalnim sredstvima u ostvarivanju svojih zahtjeva ali bez aktivne pomoći lokalnih organa i Vlade Srpske to se ne može realizovati – istakao je Milutinović.

Predstavnik sindikalne organizacije “Trudbenka” Predrag Jorgić rekao je da treba raskinuti privatizacioni ugovor “Trudbenika”, s obzirom da većinski vlasnik nije ispunio ugovorne odredbe.

Prema njegovim riječima, vlasnik je bio dužan da uposli više od 300 ljudi od kojih danas radi oko 120.

Jorgić je rekao da su radnici i dalje u štrajku jer Uprava nije ispunila minimalne zahtjeve Štrajkačkog odbora za nastavak proizvodnje.

Današnjem protestnom skupu prisustvovalo je oko 200 učesnika. Protestna šetnja je počela u Gradskom parku, nakon čega su prisutni svoje nezadovoljstvo iskazali ispred Područne jedinice Poreske uprave u Doboju, objektu u kojem su smještene pravosudne institucije, te se uputili do kapija fabrike kompresora i pneumatskih alata “Trudbenik”.

Generalni štrajk radnika fabrike “Trudbenik” počeo je 9. februara sa zahtjevom da im bude isplaćeno sada već 15 zaostalih plata i doprinosi, da se nađe rješenje za povezivanje 8,5 godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA